Nyugati fegyverekkel vívják a háborúkat a Közel-Keleten

Az Egyesült Államok és szövetségesei adják el a fegyverek 75 százalékát a térségben.

2020. 09. 26. 7:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt öt évben az Egyesült Államok és európai szövetségesei exportálták a Közel-Keletre és Észak-Afrikába szállított fegyverek közel háromnegyedét – derül ki a washingtoni székhelyű Nemzetközi Politikai Központ (CIP) ezen a héten közzétett jelentéséből. A kutatók a 2015 és 2019 közötti időszakot vizsgálták. A világ vezető fegyverexportőreként a térségbe az Egyesült Államok szerepel a lista elején, az eladások közel ötven százalékáért felel. Az európai államok közül Franciaország, az Egyesült Királyság, Németország és Olaszország összesen a szállítmányok 24 százalékát adják.

Azok, akik a fegyverkereskedelmet támogatják, általában a stabilitás erejeként, a szövetségek megszilárdításának módjaként vagy az Irán elleni fellépés alternatívájaként írják ezt le. Szakértők szerint azonban a régióba irányuló fegyverkereskedelem emberi jogi visszaéléseket eredményez, továbbá szerepet játszik abban, hogy a konfliktusok fennmaradjanak. Mindezek mellett az ügyletek hozzájárulnak a régió jövőbeli instabilitásához is – derül ki a jelentésből.

– A légi bombázásoknak és a nagy hatótávolságú tüzérségnek közvetlen szerepe volt civilek tízezreinek halálában, és közvetve százezrekért felelősek az infrastruktúra bombázása miatt

– nyilatkozta William Hartung, a jelentés szerzője és a CIP fegyver- és biztonsági projektjének igazgatója. Szíriában például a fegyveráramlások elősegítették, hogy a polgárháború következtében több millió civil lakos elhagyja szülőföldjét, továbbá több százezren lelték halálukat a harcok következtében – olvasható a tanulmányban. Jemenben az amerikai és brit repülőgépek, valamint a Szaúd-Arábiába és az Egyesült Arab Emírségekbe szállított bombák, rakéták és páncélozott járművek hozzájárultak ahhoz a háborúhoz, ami több mint százezer ember életét követelte. A dokumentum arra is kitér, hogy a térségbe szállított fegyverek gyakorta rossz kezekbe kerülnek. Összességében a szakértők ezért azt javasolják, hogy az üzleteket ne csak gazdasági érdekek mentén, hanem körültekintő politikai megfontolások alapján kössék meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.