Ókori hajóroncsot találtak Palma de Mallorca strandján

Római kori hajó roncsára bukkant egy környékbeli lakos Palma de Mallorca strandján a nyaralási szezon kellős közepén.

Forrás: MTI2019. 07. 19. 23:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az i. sz. 3. vagy 4. századból származó, 10 méter hosszú és 5 méter széles hajót a híres Playa de Palma fürdőhely partjától 50 méterre fedezte fel a helyi lakos, aki azonnal értesítette a hatóságokat.

Valószínűleg egy amforákat és más árut szállító teherhajóról van szó, amely az Ibériai-félsziget délnyugati részéről indulhatott és a mallorcai partoktól néhány tíz méterre süllyedt el.

A hatóságok szerint „jelentős régészeti felfedezésről” van szó, ezért a Cap Pastilla magasságában fekvő lelőhelyet egyelőre lezárták és éjjel-nappal őrzik.

Bár az ókori hajó nem süllyedt mélyre, csak most találtak rá, mert eddig homok borította a tengerfenéken. A víz hullámzása hordhatta el a homokot, amelynek eredményeként láthatóvá váltak a maradványok.

A becsületes megtaláló azt mondta, hogy amikor először meglátta az amforafogantyúkat és -nyakakat, azt hitte, hogy már ismert és lajstromba vett leletekről van szó.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.