Okostelefon-törvénnyel űzhetik el az Apple-t

Ha a képviselők megszavazzák az előterjesztést Oroszországban, többen attól tartanak, hogy globális óriások hagyhatják ott a hárommilliárd dolláros piacot.

Mártonffy Attila
2019. 11. 07. 13:00
A portrait of Russian President Putin is seen on a cover of a woman's phone as she takes pictures during celebrations of the Russian national holiday - Defender of the Fatherland Day in Sevastopol
RUSSIA-ANNIVERSARY/ Fotó: Pavel Rebrov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz állami duma (parlament) előtt van egy törvénytervezet, amely arra kötelezné a külföldi okostelefon-gyártókat, hogy az orosz piacon értékesítendő készülékeiket kizárólag helyi fejlesztésű, előtelepített szoftverekkel hozzák forgalomba. Ha a képviselők megszavazzák az előterjesztést, többen attól tartanak, hogy globális óriások hagyhatják ott a hárommilliárd dolláros piacot – mutat rá az RT.com orosz híroldal.

A törvényhozás – amely első olvasatban kedden hagyta jóvá a tervezetet – kiköti, hogy bármilyen, Oroszországban eladott okostelefonnak, számítógépnek, okostévének stb. alaphelyzetben orosz alkalmazásokat kell tartalmaznia, amelyek, úgymond, barátságosabbak és vonzóbbak az orosz felhasználóknak, mint nyugati versenytársaikéi. Szakértők korábban arra figyelmeztettek, hogy a törvény elfogadása távozásra kényszerítheti az Apple-t az orosz piacról, mivel az amerikai gyártó üzleti filozófiája, hogy telefonjaira csak a saját iOS operációs rendszert és applikációit telepíti, tekintet nélkül arra, hogy melyik országban használják. Az Android operá­ciós rendszert futtató telefonok esetében viszont nincs probléma, mivel a platform más fejlesztők alkalmazásait is szívesen fogadta.

A törvénytervezet egyidejűleg komoly büntetést helyez kilátásba a rendelkezést nem teljesítő forgalmazóknak, illetve gyártóknak. Az orosz kormány meghatározza, milyen készülékekre és szoftverekre vonatkozik az előírás, amely a képviselők szerint „védi az orosz internetes társaságokat és elejét veszi a nagy külföldi informatikai vállalatok tisztességtelen játékának”. – Ha Androiddal vagy iOS-szel működő okostelefont vásárolunk, a gyártók által tervezett alkalmazásokat találunk rajta, nem oroszt. Most pedig a törvényhozás azt mondja, hazai fejlesztésű alkalmazások ikonjainak is meg kell jelenniük – mondta az RT.com-nak Oleg Nyikolajev, az ellenzéki szociáldemokrata Igazságos Oroszország párt parlamenti képviselője, a törvénytervezet egyik szerzője. Alekszandr Juscsenko kommunista párti képviselő hozzátette, hogy a külföldi cégek vélhetően hajlandók lesznek alkalmazkodni az új szabályozáshoz, ha nem akarják elveszíteni az orosz piacot. A törvénytervezetet még a felsőháznak is jóvá kell hagynia, az elnök csak ezután írja alá.

Egyébként nem ez az első eset, hogy hasonló javaslat kerül reflektorfénybe. Néhány hónapja a szövetségi monopóliumellenes hivatal felvetette, hogy orosz alkalmazásokat – keresőmotort, böngészőt, üzenetküldőt stb. – is fel kellene venni a külföldi gyártású készülékekre. A parlament törekvését természetesen az Apple, a Samsung és a Huawei is helytelenítette, s aktívan lobbiztak ellene. Értelemszerűen a nagy orosz internetes cégek – a Jandeksz, a Mail.ru, a Vkontaktye – üdvözölték a lépést.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.