Ökoszocializmus migránsmentés helyett

Carola Rackete, ha bűnösnek találják, akár tizenöt év börtönbüntetést is kaphat. Az ex-hajóskapitány idén nyáron csatlakozott egy radikális ökoaktivista szervezethez.

Mártonffy Attila
2019. 12. 18. 9:31
German captain of rescue ship Sea Watch 3 Carola Rackete speaks during a protest against the Garzweiler open cast brown coal mine
CLIMATE-CHANGE/GERMANY Fotó: Thilo Schmuelgen Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Földközi-tengeren észak-afrikai migránsokat törvénytelenül mentő, s ezért Olaszországban eljárás alá vont Carola Rackete német hajóskapitány (képünkön) más vizekre evezett: a környezetvédelem mellett kötelezte el magát. Az aktivista és a bűnöző között gyakran homályos a határvonal, és a 31 éves Rackete fél lábbal áll mindkét oldalon – mutat rá az RT orosz hírportál. A Greenpeace egykori önkéntese és hajóinak tisztje júniusban állt a holland zászló alatt tevékenykedő Sea-Watch 3 mentőhajó kormánykerekéhez. Egy hónappal később Olaszországban, Lampedusán letartóztatták, mivel ötvenhárom migránst tett partra illegálisan.

A holland kormány akkor nem is mentő-, hanem kompszolgálatnak nevezte Rackete szervezetét. Az aktivistát az európai baloldal lelkesen ünnepelte, ám ettől még Olaszországban elővették parancsmegtagadás és embercsempészet gyanújával. A vizsgálat most is folyik, s ha bűnösnek találják, akár tizenöt év börtönbüntetést is kaphat a „Mediterráneum Jeanne d’Arc-ja”.

Fotó: Reuters

Az exkapitány még idén nyáron csatlakozott az Extinction Rebellion nevű radikális ökoaktivista szervezethez, amelynek tagjai olyan akciók­kal szereztek maguknak hírnevet, mint hogy odaragasztották magukat a londoni vonatokhoz vagy hogy eltorlaszolták a Heathrow repülőtérre vezető utakat.

A napokban a német sajtónak nyilatkozva Rackete, Greta Thunberg svéd klímaharcos retorikáját utánozva, kijelentette: – Mi vagyunk az utolsó generáció, amely még tehet valamit. A következő nemzedékeknek már túl késő lesz megállítani a klímaváltozást mint egzisztenciális válságot. Ám ellentétben a politikusokat bíráló Thunberggel, Rackete törvényszegésre buzdítja követőit a változás kierőszakolása érdekében. Számára a polgári engedetlenség fogalmába belefér az adófizetés megtagadása, az infrastruktúra szétzúzása vagy a letartóztatásnak való ellenállás. Elképzelései ugyan még nem világosak, egyet viszont tud: a rendszer olyan radikális változását akarja elérni, ami után a társadalom teljesen másként fog kinézni. A Die Welt című német lap szerint ez lenne az ökoszocializmus.

Rackete témaváltásának okai között feltehetően az áll, hogy a migrációs válság egész Nyugat-Európában egyre kevésbé mozgatja meg az emberek érzelmeit, és nem feltétlenül tekintik pozitívumnak az illegális bevándorlók behajózását, sőt felmérések szerint az európaiak többsége súlyos problémát lát a bevándorlásban országa számára. Ezzel egy időben a klímaváltozás problémája népszerű téma jelenleg a kontinensen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.