Októberben kilép Nagy-Britannia

– A britek eleget vártak – utalt Boris Johnson a 2016 nyarán tartott, az EU-tagság megszüntetéséről döntő népszavazásra.

2019. 07. 24. 19:32
Queen Elizabeth II speaks to Boris Johnson during an audience in Buckingham Palace, where she will officially recognise him as the new Prime Minister, in London
Boris Johnsont bízta meg a kormányalakítással II. Erzsébet királynő Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Október 31-én elhagyjuk az EU-t, hiszen a brexitről szóló népszavazás végső soron akaratnyilvánítás volt a britek részéről. Azt akarták kifejezni, hogy olyan embereknek kellene megalkotni a brit törvényeket, akiket ők maguk választottak meg és mozdíthatnak el hivatalukból. Ezt a döntést tiszteletben kell tartanunk – hangsúlyozta első miniszterelnöki beszédében Boris Johnson, akit tegnap bízott meg kormányalakítással II. Erzsébet királynő.

A Theresa May utódjául a Konzervatív Párt vezetőjévé kedden megválasztott politikus a brit uralkodóval folytatott tegnapi eszmecseréje után a miniszterelnöki rezidencia, a Downing Street 10. előtt tartotta meg köszöntőbeszédét, amelyben Nagy-Britannia uniós távozására fordította a legnagyobb figyelmet. Az egykori külügyminiszter és londoni főpolgármester megismételte korábban hangoztatott álláspontját, miszerint a szigetországnak a kijelölt határidőig, október 31-ig el kell hagynia az Európai Uniót, függetlenül attól, hogy a kilépés rendezéséről megállapodást tud-e kötni Brüsszellel.

– A britek eleget vártak – utalt Johnson a 2016 nyarán tartott, az EU-tagság megszüntetéséről döntő népszavazásra. Ugyanakkor azt is elmondta, bízik benne, hogy az elődje, May által tavaly megkötött, majd a londoni parlament által háromszor is elutasított alkunál jobbat tud kicsikarni a most következő tárgyalássorozaton. Az új kormányfő annak a reményének is hangot adott, hogy Nagy-Britannia egy szabadkereskedelemre épülő „új, izgalmas partnerségre” lép Európával.

Boris Johnsont bízta meg a kormányalakítással II. Erzsébet királynő
Fotó: Reuters

Elemzők hamar felhívták a figyelmet arra, hogy az optimista hangnem ellenére Johnsonnak ugyanazokkal a problémákkal kell majd szembesülnie, mint Maynek: a kormányzó Konzervatív Pártnak nincs többsége az alsóházban, ahol az északír Demokratikus Unionista Párt támogatására szorítkozik, Johnsonnak nincs kellő felhatalmazása – hiszen a Konzervatív Párt tagsága, nem pedig a nép választotta meg (gyakorlatilag) miniszterelnöknek –, és pártja továbbra is megosztott a brexit kérdésében.

Tegnap több kormánytag, így Philip Hammond pénzügyminiszter és David Lidington kormányfőhelyettes is lemondott Johnson keményvonalas brexitpolitikája miatt. Mindemellett az EU részéről sem részesült feltétlen pozitív fogadtatásban az új kormányfő. Bár Michel Barnier, az Európai Bizottság brexitügyi főtárgyalója okos embernek nevezte Johnsont, azt is elmondta, nem lehet újratárgyalni az EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő szerződést. Hasonló nyilatkozatot tett tegnap az Európai Parlament brexitügyi csoportja is, amely arra is figyelmeztetett: Johnson nyilatkozatai jelentősen megnövelték a megállapodás nélküli kilépés esélyét, ami gazdaságilag – állítják – mindkét fél számára nagyon káros lenne.

Előre hozott választások kiírását sürgette tegnap Jeremy Corbyn, az ellenzéki Munkáspárt vezetője, aki szerint Johnsonnak nincs felhatalmazása a kormány vezetésére. A politikus azon a parlamenti vitán szólalt fel, amelyen May utoljára fogadta a képviselők kérdéseit. A bukott kormányfő bejelentette: Maidenhead város képviselőjeként tovább folytatja munkáját a parlamentben. A BBC értesülése szerint a Munkáspárt mellett a szintén ellenzéki Liberális Demokraták és a Skót Nemzeti Párt is hevesen ellenezni fogják Johnson brexitterveit, a Munkáspárt pedig már egyeztetéseket kezdett lázadó konzervatív képviselőkkel egy esetleges bizalmatlansági indítvány benyújtásáról.

Modern kabinet

Sajtóértesülések szerint Boris Johnson azt szeretné, ha kormánya „a modern Nagy-Britanniát” tükrözné, vagyis kabinetjében több nő kaphat majd helyet, illetve az etnikai kisebbségekhez tartozók aránya is növekedni fog. Elemzők úgy vélik, az új miniszterelnöknek arra is törekednie kell, hogy a párton belüli szakadást is megszüntesse; ehhez mindenképp a kormányában kellene tartania Jeremy Hunt külügyminisztert, akit a Konzervatív Párt vezetéséért folytatott küzdelemben az utolsó fordulóban győzött le. Hunt állítólag a jelenlegi poszt megtartása mellett csak a belügyi vagy a pénzügyi tárca vezetését fogadná el.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.