Olasz miniszterelnök: Túl kell lépni a csúcsjelölti rendszer kötöttségein

Nincs egyezség az uniós tagállamok vezetői között az uniós intézmények vezető tisztségeinek jelöltjeiről, ehhez egyebek mellett túl kell lépni a csúcsjelölti rendszer kötöttségein – jelentette ki Giuseppe Conte olasz miniszterelnök Brüsszelben, a rendkívüli uniós csúcstalálkozó szünetében hétfőn.

Forrás: MTI2019. 07. 01. 9:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Conte újságíróknak adott nyilatkozatában aláhúzta, a csúcsjelölti rendszer – amely szerint az európai parlamenti választáson legtöbb szavazatot szerző pártcsalád vezető jelöltje lenne az Európai Bizottság következő elnöke – nem lehet az egyetlen kritérium a javasolt személy kijelölésére.

Az olasz miniszterelnök kérdésre válaszolva elmondta: a helyzet állása szerint nem lehet tudni, hogy a csúcstalálkozó alkalmával megállapodás születik-e a kérdésben, „a kiválasztási folyamat ugyanis továbbra is nehézkes”.

Az uniós tagországok vezetőinek sokkal rugalmasabbnak kell lenniük a jelöltek keresését illetően – tette hozzá.

Frans Timmermans szociáldemokrata politikus jelöltségét illetően Conte azt mondta: „majd meglátjuk”.

Mivel a tagállami vezetők nem értek el előrelépést, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke vasárnap éjjel 11 órakor felfüggesztette a rendkívüli európai uniós csúcstalálkozót, hogy kétoldalú megbeszéléseket folytasson a tagállamok vezetőivel.

Tusk mintegy nyolc órán keresztül tárgyalt egyenként a 28 uniós ország vezetőjével, hogy tisztább képet kapjon a jelöltek személyét érintő tagállami preferenciákról. A tárgyalásokat ismét 28-as körben reggel hét óra után kezdték újra.

A tagországok állam-, illetve kormányfői vasárnap este kezdtek rendkívüli találkozót Brüsszelben, ezen egyetlen napirendi pontként a főbb EU-intézmények vezetői tisztségeinek betöltéséről tárgyalnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.