Olaszország a migránsok európai szétosztásához köti a civil hajók kikötését

Az olasz kormány közleménye szerint a bevándorlók „szétosztási mechanizmusát” Róma az Európai Bizottsággal közösen koordinálja.

Forrás: MTI2019. 09. 12. 17:26
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Ocean Viking nevű civil hajón Olaszország felé tartó 82 migránsnak az EU-tagállamok közti szétosztását jelentette be az olasz kormány csütörtökön, ehhez a feltételhez kötve a hajó olaszországi kikötésének engedélyezését.

A kormány közleménye szerint a migránsok „szétosztási mechanizmusát” Róma az Európai Bizottsággal közösen koordinálja, és a megszokottnál már több tagállam jelentkezett az Ocean Vikingen tartózkodók csoportjainak befogadására.

A közleményt a migrációról tartott kormányülés után adták ki, amelyen többek között Giuseppe Conte miniszterelnök, Luigi Di Maio külügyminiszter, Luciana Lamorgese belügyminiszter és Lorenzo Guerini védelmi miniszter vett részt.

Ez az első alkalom, hogy az olasz kormány azelőtt kezdi meg a partjaira érkező migránsok szétosztását, hogy az őket szállító hajó az olaszországi vizekre és partokra érkezett volna.

Az Ocean Viking – a francia SOS Mediterranée és a svájci bejegyzésű Orvosok Határok Nélkül (MSF) közös hajója – jelenleg nemzetközi vizeken Olaszország felé tart: először 50, majd további 34 személyt vett a fedélzetére a líbiai partoktól több mint hatvan mérföldre. Líbia kikötési lehetőséget ajánlott fel, de az Ocean Viking ezt elutasítva Máltától és Olaszországtól kért kikötési engedélyt. Szerdán egy gyermekét váró anyát és férjét Máltára szállították, így a hajón 82-en maradtak.

A La Repubblica balközép napilap szerint az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a balközép Demokrata Párt (PD) kormánya mostantól ahhoz a migrációs politikához tartja magát, amelyet Giuseppe Conte miniszterelnök szerdán Brüsszelben úgy foglalt össze, hogy ha „százan érkeznek Olaszországba, akkor tízen maradnak, kilencvenet pedig szétosztunk a tagállamok között”. A napilapban írt cikkében a PD-politikus Enrico Letta volt olasz kormányfő, a jelenleg érvényes dublini menekültügyi rendszer helyett az Olaszországba érkező migránsok „automatikus szétosztási mechanizmusát” szorgalmazta, elutasítva, hogy egyes tagállamok ezt megtagadják.

A Corriere della Sera napilap úgy látja, hogy a Conte-kormány az Olaszországba érkező migránsok azonnali európai szétosztását találta megoldásként, mivel így a baloldalnak engedve megnyitja a kikötőket, mégsem hagyja a migránsokat Olaszországban. Az újság értesülései szerint az olasz kormánynak ezzel az eljárással az augusztus 5-én – akkor még Matteo Salvini belügyminiszterrel – elfogadott migrációs-biztonsági törvénycsomagot sem kell egyelőre módosítania.

Olasz sajtókommentárok azonban emlékeztetnek arra, hogy az EU-tagállamok kizárólag a menedékkérőket veszik át, miközben az érkező migránsok nagy része nem minősül ennek. Az északkelet-olaszországi Friuli – Venezia Giulia tartomány ezzel egy időben közölte, hogy az utóbbi nyolc hónap alatt mintegy ötezer illegális bevándorló érkezett Szlovénia irányából.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.