Olaszország jogi lépéseket fontolgat a vakcinagyártók ellen

A Pfizer-BioNTech után az Astrazenecát is felelősségre vonnák a szállítmányok késlekedéséért.

2021. 01. 25. 13:55
-
Sydney, 2020. augusztus 19. Az AstraZeneca brit székhelyû gyógyszergyártó vállalat székháza Sydney-ben 2020. augusztus 19-én. Scott Morrison ausztrál miniszterelnök bejelentette, hogy az AstraZeneca és az ausztrál kormány közötti megállapodásnak köszönhetõen az ausztrál lakosok a világon az elsõk között fogják megkapni a koronavírus elleni vakcinát, amennyiben azt sikerül kifejlesztenie a cégnek. MTI/AAP/Dan Himbrechts Fotó: Dan Himbrechts
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olaszországot is lesújtotta az AstraZeneca oltóanyaggyártó cég által közzétett hír, miszerint 60 százalékkal kevesebb vakcina érkezik az európai országokba. A megállapodásban rögzített nyolcmillió dózis helyett 3,4 millió vakcinához juthat Itália, ami újabb próbatétel az országos oltási kampány folytatásához. Roberto Speranza egészségügyi miniszter és Domenico Arcuri járványbiztos szombat reggel tárgyalt az AstraZeneca Italia vezetőségével, amely megerősítette az oltóanyaggyártás átprogramozását.

Az AstraZeneca gyógyszeripari cég és az Oxfordi Egytetem közösen kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyaga. Hiánycikk
Fotó: Dado Ruvic/Illustration / REUTERS

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte az AstraZeneca-szállítmány radikális csökkentését, és bejelentette, készen áll jogi lépések megtételére. – Minden eszközt bevetünk annak érdekében, hogy a gyártócégek tiszteletben tartsák a szerződésben foglalt mennyiségeket – figyelmeztetett. A Pfizer–BioNTech vakcina utánpótlásának akadozása egyszer már teljes felfordulást okozott a nemzeti oltási programban, egyhavi késlekedésre kényszerítve sokak második dózishoz jutását. A Pfizer elleni jogi lépések lehetőségét már napok óta tanulmányozzák az olasz hatóságok.

– A fennakadások tisztázására tett lépéseket az olasz kormány általános jogi osztálya mérlegeli, azaz hogy milyen jogi eljárást indíthat a Pfizer oltóanyaggyártóval szemben – jelentette be Domenico Arcuri járványbiztos. A jogi lépésekkel ugyanakkor nem ért egyet mindenki. – Óvatosságra és bölcs diplomáciára van szükség egy ilyen kritikus helyzetben. Nem érdemes végeláthatatlan bírósági huzavonába keveredni egy multinacionális óriással, inkább a helyzet azonnali megoldására kell alternatív megoldást találni – nyilatkozták a RAI News hírcsatorna mikrofonjai előtt bal- és jobboldali politikusok egyaránt.

Andrea Crisanti nagy tekintélyű virológus úgy fogalmazott: nem tartja bölcs dolognak bíróság elé idézni azt, akitől segítséget várhat az ország egy ilyen kiszolgáltatott helyzetben.

Az Európai Gyógyszerügynökség január 29-én jelenti be döntését az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által fejlesztett vakcina felhasználásáról, amely az európai országokban engedélyezett harmadik oltóanyag lehet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.