Öldökléssel ünnepelték július negyedikét az amerikaiak

Legalább százötven embert öltek meg négyszáz lövöldözésben az amerikai nemzeti ünnep hétvégéjén.

Mártonffy Attila
2021. 07. 06. 13:57
BIDEN, Joe
Washington, 2021. július 5. Joe Biden amerikai elnök beszél a függetlenség napja alkalmából rendezett ünnepségen a washingtoni Fehér Házban 2021. július 4-én. MTI/EPA/Michael Reynolds Fotó: Michael Reynolds
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lőfegyverrel elkövetett erőszakos bűncselekmények szinte példa nélküli megugrását jelentette az ilyen jellegű incidenseket regisztráló amerikai Gun Violence Archive az elmúlt – a július 4-i függetlenség napi nemzeti ünnepet is magában foglaló – hétvége hetvenkét órájáról.

Eszerint országszerte legalább százötven embert megöltek több mint négyszáz fegyveres incidensben a nagyvárosokban.

Az adatok ráadásul még nem véglegesek, napokig tarthat a frissítés. New Yorkban, ahol a fegyveres erőszak évek óta nem tapasztalt méreteket öltött, huszonhat áldozatról számoltak be, őket huszonegy incidens alkalmával lőtték meg péntek és vasárnap között – közölte a városi rendőrség (NYPD). Egyedül július 4-én tizenkét lövöldözés történt, ezek tizenhárom áldozatot követeltek – egy évvel korábban még „csak” nyolc fegyveres támadás volt nyolc áldozattal. Ami az év eleje óta eltelt több mint hat hónap összesített statisztikáit illeti, negyven százalékkal nőtt a fegyveres incidensek száma 2020 hasonló időszakához képest: 767 lövöldözésben 885 embert ért lövés – összesítette a CNN amerikai hírtelevízió az adatokat. Chicagóban nyolcvanhárom embert lőttek meg péntek este hat és hétfő reggel hat között. Közülük tizennégyen meghaltak, egyikük az illinois-i nemzeti gárda tagja volt.

Megsebesült egy öt- és egy hatéves kislány, valamint két rendőr is – utóbbiakat tömegoszlatás közben érte egy lövöldözni kezdő férfi lövedéke.

Joe Biden amerikai elnök beszél a függetlenség napja alkalmából rendezett ünnepségen a washingtoni Fehér Házban 2021. július 4-én
MTI/EPA/Michael Reynolds

Bár Chicagóban két százalékkal csökkent az emberölések száma az elmúlt fél évben az egy évvel ezelőtti helyzethez viszonyítva, az áldozatok száma tizennégy százalékkal magasabb. Atlanta egyik külvárosában szombaton egy ismert profi golfozót lőttek agyon, de a golfpályán még két áldozatot találtak. Más varosokban is elszabadult az erőszak, tömeges lövöldözéssel tarkítva (tömeges lövöldözésnek az számít az Egyesült Államokban, amikor az elkövetőn kívül legalább négyen meghalnak vagy megsebesülnek a fegyvertűzben). A texasi Fort Worthben vasárnap kora reggel nyolcan sebesültek meg egy autómosónál két csoport összeszólalkozása miatt.

Az áldozatok többsége a rendőrség szerint ártatlan járókelő volt.

A virginiai Norfolkban hat gyereket lőttek meg péntek délután, közülük egy hatéves lány súlyos állapotban van. A rendőrség őrizetbe vett egy tizenöt éves fiút a lövöldözéssel kapcsolatban. Egy tizenhét éves halottja és tizenegy sebesültje van annak a több száz fős mulatságnak, amelyet az Ohio állambeli Toledóban tartottak vasárnap este. Két sebesült állapota kritikus, a többieké stabil. Ugyancsak az ohiói Cincinnatiben egy tizenhat és egy tizenkilenc éves fiatalembert öltek meg, másik három tinédzser pedig megsebesült egy vasárnap késő esti ünnepségen. A tűzpárbaj a két fiatalember összeszólalkozásából keletkezett, a sebesültek kereszttűzbe került vétlen áldozatok. A texasi Dallasban július 4-én két lövöldözést jelentett a rendőrség különböző helyekről. Az egyikben öt férfit lőttek meg, közülük három életét vesztette. A másik helyen egy hatvanegy éves férfit ért több halálos lövés.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.