Ön is elmondhatja, milyen irányt vegyen az Európai Unió

Még Guy Verhofstadt is azon az állásponton van, hogy az EU-szkeptikus vélemények is meghallgatandók az Európa jövőjéről szóló konferencia során.

2021. 04. 19. 17:35
FRANCE-EU-PARLIAMENT-COPYRIGHT
People take part in a demonstration in favour of the new copyright directive ahead of the vote on copyright in the Digital Single Market at the European Parliament on March 26, 2019 in Strasbourg, eastern France. (Photo by FREDERICK FLORIN / AFP) (Photo credit should read FREDERICK FLORIN/AFP via Getty Images) Fotó: Frederic Florin Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A jövő rajtad is múlik” jeligével elindult hétfőn az Európa jövőjéről szóló konferencia digitális platformja, amelynek célja, hogy a kontinensszerte zajló konzultáció során minél több európai állampolgár mondjon véleményt az EU előtti kihívásokról, valamint azok kezelési módjáról. A konferenciasorozatról korábban lapunk is részletesen cikkezett: egészen 2022 tavaszáig minden EU-állampolgár, a nemzeti parlamentek és hatóságok, az uniós intézmények, az önkormányzatok, valamint a civil társadalom képviselői fogalmazhatnak meg ajánlásokat az unió jövőjére nézve – ezeket az online térben, majd a konferencia plenáris ülésén vitatják meg. A polgároknak szóló digitális platform magyar nyelven is működik, összesen tíz témában lehet javaslatokat bedobni a virtuális ötletládába, amelyek között politikailag nagyon fűtött ügyek – a migráció, az egészségügy, az unió szerepe a világban, valamint az európai demokrácia helyzete – is szerepelnek. A résztvevők láthatják, hogy az adott téma égisze alatt milyen online rendezvényeken vehetnek részt, követhetik a nekik tetsző javaslatokat, és hozzá is szólhatnak azokhoz, függetlenül attól, hogy az EU melyik tagállamában élnek.

Migráció, jogállamiság, vakcina

Az indulást követően, hétfő délután máris csordogáltak a vélemények a weboldalon. A migráció témakörében

akadtak például olyanok, akik azonnal eltörölnék a bevándorlást a nem európai országokból,

vagy épp ennek ellentétét, a migránsok megsegítését kérték számon Brüsszelen. A demokrácia Európában címszó alatt is „vita” dúlt: az ötletek között szerepelt a május 9-i Európa-nap kontinensszerte történő ünnepnappá avanzsálása, illetve a csúcsjelölti rendszer átdolgozása, hogy ezentúl a polgárok közvetlenül választhassák meg az Európai Bizottság elnökét. Ursula von der Leyen elnök szerepével kapcsolatosan olyan hozzászóló is akadt, aki

a „sofagate” margóján érvelt azzal, hogy teljesen felesleges összesen három elnök az uniós intézmények élére.

Az egészségpolitikáról szóló beszélgetésben többek között felrótták az EU-nak, hogy eddig kevés pénzt költött kutatás-fejlesztésre, aminek

a kudarcos vakcinabeszerzés, a másoktól való függőség lett az eredménye.

Guy Verhofstadt – aki a konferencia irányító testületében az EP-t képviseli – hétfőn Brüsszelben maga is amellett foglalt állást, hogy bizony nemcsak az eurofíl véleményeket várják, hanem az EU-szkeptikus meglátásokból is építkeznének. A föderalista politikus azért azt is hozzátette: reméli, hogy minél kevesebb lesz az uniókritikus a digitális platformon.

Antonio Costa portugál miniszterelnök, David Sassoli EP-elnök és Ursula von der Leyen EB-elnök a konferencia közös nyilatkozatával 2021 márciusában Fotó: Európai Bizottság

A kormány is részvételre buzdít

Emlékezetes, a közelmúltban a magyar kormány berkeiből is többen jelezték, hogy érdemes felvenni a kesztyűt a kontinens jövőjéről, nem mellesleg a szuverenista vagy föderalista Európáról szóló diskurzusban. Orbán Viktor miniszterelnök a Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel és Matteo Salvini, az olasz Liga vezetőjével tartott április eleji egyeztetést követően jelentette be: a magyar–olasz–lengyel szövetség is részt vesz a hivatalosan május 9-én megkezdődő vitában.

Ez jó lehetőséget ad nekünk arra, hogy az általunk képviselt értékeket egész Európában, annak minden országában és az emberekkel találkozva ismertethessük, rögzítsük és megerősíthessük – mondta akkor Orbán Viktor.

Lapunk korábban Trócsányi Lászlót, a Magyar Jogász Egylet elnökét, volt igazságügyi minisztert kérdezte a témában. A jelenlegi európai parlamenti (EP) képviselő szintén arra az álláspontra helyezkedett, hogy a következő időszakban mindenki – beleértve a nagy európai pártcsaládokat – nyilvánvalóvá teheti, hogy a föderális unió vagy a nemzetállamokra épülő Európa oldalán áll. – A Fidesz EP-delegációja aktív szerepet kíván vállalni a vitában. A választóinknak ugyanis el kell mondanunk, hogy milyen kérdések vannak az asztalon Brüsszelben, s azokra milyen lehetséges válaszok adhatók – húzta alá Trócsányi László.

Azzal kapcsolatban, hogy a tagállamok és a polgárok részvételével zajló vita végül uniós szerződésmódosítást eredményezhet-e, a legtöbben szkeptikusak. A digitális platform brüsszeli bemutatóján is egyfajta lehetőségként került csak szóba e forgatókönyv. A legnagyobb veszély talán abban rejlik, hogy

ne előre megírt forgatókönyvek, brüsszeli kiskapuk segítségével vonják le a vita végkövetkeztetéseit.

Árulkodó ugyanakkor: az eseménysorozat egyéves csúszásához is részben az vezetett, hogy nem sikerült megállapodni a konferencia elnökének személyéről. A problémát épp egy ilyen „EU-s” megoldással orvosolták: az Európai Bizottság és az Európai Parlament elnökei, valamint a soros EU-elnökséget irányító ország vezetője végül egyszerre elnöklik a konferenciát.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.