Önkénteseket keresnek a segélyek elosztására Venezuelában

Önkéntesek hálózatát szervezik a magát ideiglenes venezuelai elnöknek kikiáltó Juan Guaidó támogatói, hogy segítsenek az országba egyelőre be nem engedett humanitárius segélyek majdani elosztásában – adta hírül az EFE szombat este.

Forrás: MTI2019. 02. 10. 14:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A spanyol hírügynökség szerint Guaidó szombaton hozzálátott a nagy szervezőmunkához, amelynek keretében az ország több pontján alakítják meg önkéntesek egész hálózatát. A tagok ingyenesen vennének részt a segélyek – élelmiszerek és gyógyszerek – elosztásában.

Guaidó szombati Twitter-bejegyzésében azt írta: „Ma az ország minden államában szervezkedünk, hogy kikényszerítsük a humanitárius segélyek bejutását.”

Egyelőre azonban a hivatalban lévő elnök, Nicolás Maduro tiltja a határ különböző pontjain veszteglő szállítmányok bejutását. A venezuelai hadsereg szombaton továbbra sem engedte be azt a tíz teherautót, amely 100 tonnányi nemzetközi humanitárius segélyt vinne a latin-amerikai államba. A szállítmány csütörtök óta várakozik a kolumbiai határon Cúcuta városánál. További rakományok vesztegelnek a szomszédos Brazíliában.

Maduro többször világossá tette ezzel kapcsolatos álláspontját: Venezuela nem fogad el „alamizsnát”, nem engedi át a segélyt, mert azt egy amerikai katonai beavatkozás előkészítésére szánt cselnek tekinti. Az országban uralkodó élelmiszerhiányért az amerikai szankciókat tette felelőssé, és követelte megszüntetésüket.

Delcy Rodríguez venezuelai alelnök is élesen kirohant Guaidó és követői ellen. Egy Maduro-párti nagygyűlésen a politikus határozottan tagadta, hogy humanitárius válság lenne az országban.

„Ez hazugság, ami csupán ürügyként szolgál Venezuela megszállására... Ide nem fognak bejutni az imperialista alamizsnák a humanitárius válság nevetséges indokával” – mondta az alelnök.

Miguel Pizarro ellenzéki politikus, a parlament humanitárius segélyek kezelésével foglalkozó bizottságának elnöke ezzel szemben leszögezte: a segélyek egyáltalán nem tekinthetőek alamizsnának, hanem lehetőséget adnak arra, hogy emberek százezreinek életét mentsék meg, azokét, akik a halál torkában vannak egy olyan diktatúra miatt, amely tönkretette az országot.

Azt mondta, a Cúcutában halmozódó szállítmányokat első körben az öt év alatti gyermekek, a terhes nők, a súlyosan alultáplált felnőttek, a krónikus betegséggel küzdők és a válságos állapotban kórházban fekvők megsegítésére fordítják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.