Online csatornákon vívják Hongkong legújabb csatáit

Elkezdődött az újabb, tömegeket megmozgató tüntetés megszervezése Hongkongban, ezzel az autonóm város szabadságáért, illetve a kínai befolyás ellen folytatott küzdelem a tizenkettedik hétbe lép. A városban azonban a tömegdemonstrációk alatt sem áll meg az élet, de a felek az online térben vívják a legkeményebb háborút.

Buzna Viktor (Hongkong)
2019. 08. 21. 13:00
People march during a rally to demand democracy and political reforms in Hong Kong
„Szabadítsátok fel Hongkongot!” – hirdeti egy utcai falfirka Fotó: REUTERS/Kim Hong-Ji
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hongkong belvárosának kevéssé bizalomgerjesztő részén, lepukkant toronyépületek és sikátorok között fekszik a keleti körzeti bíróság épülete. Még hétfő reggel tárgyalták itt a tüntetők által korábban elfogott, majd alaposan helybenhagyott kínai újságíró, Fu Kuohao (Fu Guohao) ügyét. A Kínai Kommunista Párt angol nyelvű szócsövénél, a Global Timesnál dolgozó riporternek a múlt héten, a hongkongi repülőtéren tartott tüntetésen látták el a baját, az atrocitás azóta is kiemelt téma az újságíróval szimpatizáló, vagyis a szárazföldi Kínát támogató sajtóban. Gyülekeztek is a meghallgatásra a kollégák. A környezetébe olvadó, mogorva épületet talán meg sem találtam volna, ha nem látom meg előtte a szótlanul ácsorgó újságírók kis csapatát.

– Történt már valami? – támadom le egyikőjüket, aki zavartan motyog valamit, majd odébbáll. Ő egy kínai stáb tagja lehetett. A „szárazföldről” érkező tudósítók Hongkongban ellenséges területen vannak, ezért többségük bizalmatlan az idegenekkel. Végül az egyik helyi újságíró árulta el: a tárgyalásra nem mehettek be, ezért egy órája várják kint, a fülledt melegben, hogy az épületből kijöjjön a rabszállító autó. Ez perceken belül meg is történt, és az álmos tömeg varázsütésre életre kelt. Keselyűként rohanták meg a berácsozott kisbuszt, hogy felvételt készítsenek a benne ülő egyik tettesről, aki – mint kiderült – egy fiatal, vékony lány volt.

Ők a hitelesebb vágókép reményében megvárták a következő gyanúsított rabszállítóját, nekem azonban mennem kellett tovább. Hongkongban ugyanis képtelenség követni a sajtóeseményeket. Miközben a bántalmazott újságíró ügyét tárgyalták, a város másik részén a tüntetők egy csoportja szemetet szedett – véletlenül egy olyan helyszínen, ahol korábban a rendőrök éppenséggel őket verték meg. Pár óra múlva a Hongkong Egyetemen a demonstrálók tartották meg sajtóeseményüket, ahol külföldi újságírók kereszttüzében, kicsit megszeppenve olvasták fel követeléseiket. Délután a rendőrség sajtótájékoztatója következett, este pedig ismét tüntetők akcióztak. Kedden szintén ugyanaz a forgatókönyv: egész nap kisebb demonstrációk, közben sajtótájékoztatók, majd este a tüntetők lebonyolítanak egy-egy kisebb akciót.

„Szabadítsátok fel Hongkongot!” – hirdeti egy utcai falfirka
Fotó: REUTERS/Kim Hong-Ji

Mindez azonban semmi ahhoz a kampányhoz képest, ami az online térben megy. A hétvégékre időzített tömegtüntetéseket kivéve ide koncentrálódik a konfliktus java. Szinte valamennyi nyugati és kínai közösségi csatornán, a Facebooktól a Telegramon és a Wechaten át a Vejpóig (Weibo) szédítő kommunikációs háború zajlik. A tüntetők és a Kínával szimpatizálók táborához csatlakozott ismerősök ontják rám az információt, fotók, videók, grafikák tucatjait kapom. Mindkét tábor propagandaanyaga ugyanazt a drámát, a demonstrálók és a rendőrök összecsapását dolgozza fel. Csak az események két oldaláról. A tüntetők a könnygázgránátokkal támogatott rendőrségi rohamokra összpontosítanak, a kínai fél pedig a demonstrálók brutalitását hangsúlyozza: felszedett és eldobált térkövekről, fegyvernek látszó tárggyal hadonászó tüntetőkről, valamint a rendőrség által lefoglalt eszközökről, közöttük egy kalapácsról kapok számtalan felvételt.

– Aljas nyugati média. Bezzeg amikor Kínában korlátoztak felhasználói fiókokat, mindegyik cenzúrát kiáltott – írták kínaiak egy Wechat csoportban, reagálva a Facebook és a Twitter tegnapi döntésére. A párhuzamos valóságok közötti szakadék ugyanis tovább mélyült azzal, hogy kedden a Facebook és a Twitter is bejelentette: összesen majdnem ezer, vélhetően a kínai kormány által támogatott felhasználói fiókot függesztettek fel.

Közleményeik szerint a problémás fiókok több felhasználói szabályt is megsértettek, egymással összejátszva manipulálták a közvéleményt. A kínaiak szerint az érvelés nevetséges, hiszen a tüntetők és még sokan mások bizonyára ugyanezzel a technikával élnek. Másrészt a nemzetközi sajtó kettős mércével kezeli az esetet, hiszen mikor tavaly novemberben Peking terrorveszélyre hivatkozva megritkította a kínai közösségi médiát, az az egész világban felháborodást keltett.

A megmozdulások egy pillanatra sem állnak le
Fotó: REUTERS/Willy Kurniawan

– Mit várhatunk egy olyan cégtől, aminek regionális sajtóigazgatója egy közismert, Hongkong függetlenségéért harcoló aktivista? – jegyezték meg a kínai Wechat csoportban. A bejegyzést fotók is követték, George Csen (George Chen), a South China Morning Post korábbi rovatvezetőjének, a hongkongi identitás egykori kutatójának hivatalos LinkedIn profilja került elém.

A két nagyvállalat lépése ezért vélhetően elmélyítette a kínai társadalomban élő elképzelést, miszerint a nyugati világ szereplői a háttérből támogatják a tüntetőket. Peking ezzel nyíltan vádolja az Egyesült Államokat, de a kínai közvélemény inkább a nyugati vállalatokra, mindenekelőtt az angolszász sajtó befolyására gyanakszik. Várhatóan a Facebook és a Twitter lépése kihat majd a tüntetők hét végi akciójára is. Miközben ugyanis a közösségi médiá­ban mindkét fél gőzerővel dolgozik, a tüntetők augusztus 24-én újabb megmozdulást tartanak, egyes hírek szerint a hongkongi repülőtér is a lehetséges helyszínek között szerepel.

Békét sürget a főkormányzó

Reményét fejezte ki Carrie Lam, Hongkong főkormányzója tegnap, hogy a hét végi békés kormányellenes tüntetések a béke helyreállítására irányuló erőfeszítésnek és a tüntetők tárgyalási szándékának a jele, amely kivezeti a kínai ellenőrzés alatt lévő várost a káoszból. Tiltakozók százezrei – a szervezők szerint 1,7 millióan – tüntettek vasárnap a szakadó esőben. Ezúttal békésen zajlott a rendezvény. – Őszintén remélem, hogy ez annak a kezdete volt, hogy a társadalom a békét választja és elfordul az erőszaktól – jelentette ki Carrie Lam. – Azonnal megkezdjük a munkát a párbeszéd kereteinek megteremtése érdekében. Remélem, hogy a párbeszéd a kölcsönös megértésen és tiszteleten alapul majd, és megteremti a kiutat a jelenlegi hongkongi helyzetből – tette hozzá a főkormányzó. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.