Online dőlhet el a római kormány sorsa

Feloldhatatlannak tűnő ellentétek nehezítik a migráció kapcsán az olasz kormányalakítást. Noha Giuseppe Conte ügyvezető miniszterelnök a minap azt ígérte, legkésőbb szerdára felállhat az elitellenes Öt Csillag Mozgalom és a balközép Demokrata Párt kormánya, erre még az előbbi tömörülés regisztrált tagjainak is rá kell bólintaniuk a keddi internetes szavazáson.

2019. 09. 02. 18:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az új olasz kabinet miniszteri székeinek elosztása legkésőbb szerdáig befejeződik – jelentette ki a kormányalakítással megbízott Giuseppe Conte, bizakodóan nyilatkozva az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a baloldali Demokrata Párt (PD) koalíciós tárgyalásairól. A régi-új miniszterelnök a bevándorlásellenes Ligát vezető Matteo Salvini nevével fémjelzett eddigi szigorú migrációs politika folytatását is megígérte a választóknak, azonban ha a civilben jogászprofesszor kormányfő tartani akarja a szavát, akkor máris konfrontálódnia kell alakulóban lévő kabinetjének balközép szárnyával. Conte migrációra vonatkozó kijelentése után nem sokkal ugyanis Nicola Zingaretti, a Demokrata Párt főtitkára egy Facebook-bejegyzésben azt írta: az olasz partoknál migránsokkal a fedélzetükön várakozó civil hajók embertelen tiltása megerősíti pártjuk álláspontját, miszerint az elmúlt hónapok szigorú bevándorláspolitikája nem oldott meg semmit. Zingaretti azt is nyomatékosította: a PD az olasz migrációs politika teljes megváltoztatása mellett foglal állást, és erre kérte Contét is.

Luigi Di Maio, az M5S vezetője azt mondta, nincs értelme hozzányúlni az M5S és a Liga augusztus elején felbomlott kormányának migrációs intézkedéseihez, noha a bevándorlás kérdése magán a mozgalmon belül is feszültség tárgyát képezi. Egyelőre azonban nem ez a legnagyobb baja a minél több fontos miniszteri pozíció megszerzésén munkálkodó M5S-nek. A Beppe Grillo humorista és az azóta elhunyt Gianroberto Casaleggio által alapított, sem a jobb-, sem pedig a baloldalhoz nem sorolható párt ugyanis megállíthatatlanul elindult a lejtőn a Ligával való kormányzása alatt. A tíz éve életre hívott M5S korábban éppen azzal tudta megtölteni a nagygyűlésein Olaszország tereit, hogy azt ígérte a zömükben a PD-hez tartozó elit korrupciós botrányába belefáradt választóknak, nem lép szövetségbe az elittel. Azonban 2013-ban a harmadik legerősebb pártként végzett a választásokon, attól kezdve pedig – a politikai valósággal szembesülve – az Öt Csillag Mozgalom számos témában már irányvonalának megváltoztatására kényszerült, elégedetlen szavazókat maga mögött hagyva, fogalmazott az AFP hírügynökségnek Gianfranco Pasquino politikai elemző. A szakértő szerint ez az átalakulás egybeesett azzal, hogy Di Maio lett a párt vezetője, aki egyértelműen hátat fordított a párt euroszkeptikus felhangokkal teli múltjának.

Van azonban néhány hagyomány, amely mellett kitart a mozgalom. Ilyen például a „digitális demokráciát” megteremteni hivatott Rousseau-platform nevű online rendszer fenntartása. Az M5S ugyanis kezdetben – a hálózati társadalom szakértőjének és rajongójának számító Casaleggiónak köszönhetően – az interneten egyfajta állampolgári hálózatként szerveződött Grillo blogja köré. A párttagoknak és híveknek ide kellett regisztrálniuk; az M5S elnevezése is onnan származik, hogy a Grillo-blogon lévő bejegyzéseket csillagokkal lehetett értékelni, és az öt csillag számított a legjobbnak. Casaleggio később megálmodta a Rousseau-platformot, amely online szavazások lebonyolítására szolgál. A francia filozófus nevét viselő, 2016 óta működő honlapon a pártnak 2017-ben legalább 150 ezer regisztrált híve volt, de azóta nem közöltek erre vonatkozó adatokat. A tagoknak mindenesetre – a PD politikusainak nemtetszése ellenére – ma lehetőségük nyílik, hogy szavazzanak arról, rábólintanak-e egy a PD-vel közösen irányított koalíciós kormányra.

A DPA német hírügynökség megjegyzi, az online voksolás negatív kimenetele a kormányalakítási tárgyalások összeomlását idézné elő, Sergio Mattarella államfő pedig várhatóan előre hozott választásokat írna ki novemberre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.