Online imádkoznak az ausztrálok

Nyugat-Ausztrália partjaitól alig félórányi kompútra fekszik Rottnest szigete, ahol a fő turisztikai látványosság a világon egyedül itt fellelhető kisállat, a kokka.

Buzna Viktor
2020. 04. 01. 14:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyugat-Ausztrália partjaitól alig félórányi kompútra fekszik Rottnest szigete, ahol a fő turisztikai látványosság a világon egyedül itt fellelhető kisállat, a kokka. A leginkább egy kövér patkány és egy törpekenguru ötvözeteként leírható erszényes roppant barátságos, ezért a szigeten mindenhol – a kempingektől kezdve a kávézón és piactéren át a szálloda tengerparti koktélbárjáig – az emberek között ugrálnak. A koronavírus-járvánnyal azonban a kokkák élete is megváltozott: az idilli Rottnest-szigetet ugyanis az ausztrál állam karanténná alakította: turistát ezért nem, csak megbetegedett vagy jó eséllyel fertőzött embereket engednek be.

A döntés előzménye, hogy a Japán partjainál veszteglő Diamond Princess óceánjáróhoz hasonlóan a Vasco da Gama hajón is elterjedt a betegség, ezért mielőbb evakuálni kellett az utasokat. Múlt hét pénteken érkeztek meg az első utasok a szigetre, rájuk két hét vesztegzár vár. Az ausztrál ABC hírcsatorna beszámolója szerint szigorúan őrzik a sziget valamennyi ideiglenes lakosát, a karantén ideje alatt ugyanis a kirendelt határőrség keményen betartatja a lakhelyelhagyási korlátozásokat. – Persze így sem panaszkodunk – mondta az ABC-nek egy a Rottnest-szigeten elkülönített ausztrál –, mivel minden adott számunkra a kellemes időtöltéshez. Egy nagy apartmanban szállásolták el őket kerti sütögetési lehetőséggel, a helyi kisbolt pedig házhoz szállítja a rendeléseket.

Nem mindenki látja ilyen optimistán a helyzetet a kontinensnyi országban. Ausztráliában csaknem ötezer beteget diagnosztizáltak koronavírussal, húsz ember vesztette életét, miközben a járvány java csak most jön majd. Scott Morrison miniszterelnök tegnap egy online imaközösséghez csatlakozott, s arra kérte az ausztrálokat, imádkozzanak egymásért, az ország jövőjéért. Egyelőre úgy tűnik, a kormány sokkal többet nem tehet a betegség megfékezéséért. Vasárnap Morrison szigorú korlátozásokat jelentett be, nemcsak közterületen, de a magáningatlanokban sem tartózkodhat több mint két ember egyszerre. Utóbbi intézkedés alól a családtagok kivételt jelentenek. Az utcára csak indokolt esetben lehet kimenni, aki pedig megszegi a szabályokat, szigorú büntetésre számíthat. Victoria államban az azonnali bírság 1600 ausztrál dollár, ami mintegy 325 ezer forintnak felel meg.

A kormány számítása szerint hatmillió ausztrálnak lesz szüksége támogatásra a következő hónapokban, ezért 130 milliárd dolláros, vagyis 25 ezer milliárd forint értékű gazdaságélénkítő csomagot fogadott el a kormány annak érdekében, hogy a polgárok jövedelmét a koronavírus-járvány ideje alatt is biztosítsák. Az intézkedés értelmében az ausztrál vállalatok a következő hat hónapban kéthetente minden alkalmazottjuk után 1500 dolláros (300 ezer forint) bérkiegészítési támogatást fognak kapni a bérek kifizetésére, még abban az esetben is, ha alkalmazottaik nem tudnak tényleges munkát végezni.

Tegnaptól bezárt a sydney-i operaház is, elérhetővé téve a honlapján előadásainak felvételeit, továbbá beszélgetéseket, archívuma eddig be nem mutatott kincseit, különböző háttéranyagokat. Változtatott a szabályain az ausztrál gyógyszerengedélyezési hatóság is, hogy megkönnyítse a kézi sörfőzdék és lepárlók kézfertőtlenítők gyártására való átállását. A pluszkészletek főleg a vidéki kórházak és idősotthonok számára fontosak a koronavírus-járvány elleni harcban. Greg Hunt egészségügyi miniszter közölte: ezzel nemcsak az ellátást fogják megkönnyíteni, hanem lehetőséget is biztosítanak az ausztrál vállalkozásoknak, hogy több lábon álljanak ezekben a nehéz időkben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.