Önmaga paródiája lett a seattle-i tüntetői zóna

Nemcsak a nyugati parti nagyváros utcaképe, de a tüntetők követelései is egyre kaotikusabbak. Az amerikai igazságügyi rendszer eltörléséért küzdő mozgalom a sajtó felkapott témájává vált, a rivaldafénnyel azonban nemigen tud mit kezdeni.

2020. 06. 18. 20:34
Seattle, Black Lives Matter 'Autonomous Zone'
epa08483994 An activists know as Malcolm speaks to a crowd in front of a police station, abandoned by police, in the Capitol Hill neighborhood, known as 'Autonomous Zone' in Seattle, Washington, USA, 13 June 2020. Activists and protesters peacefully have claimed several blocks next to a police station, abandoned by police, in the Capitol Hill neighborhood, known as 'Autonomous Zone'. The area has emerged as a street festival, where people come to hear speeches, poetry and music. As of recent, US President Donald J. Trump tried to portray the protesters in a tweet, 'Domestic Terrorist have taken over Seattle'. He also criticized Seattle Mayor Jenny Durkan and Washington Governor Jay Inslee handling of the protesters. EPA/STEPHEN BRASHEAR Fotó: STEPHEN BRASHEAR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Megjöttünk! Kezdhetjük terjeszteni a békét, a szeretetet és talán a koronavírust is – ezekkel a szavakkal kezdte tudósítását a Seattle-ben kialakított tüntetői negyedben Ami Horowitz, a Fox News konzervatív hírcsatornának dolgozó ismert amerikai dokumentumfilmes. A nyugati parti nagyváros központjában, Capitol Hillben a rendőri brutalitás ellen indult, majd országossá vált elégedetlenségi mozgalom bástyája épült ki az elmúlt hetekben, miután tüntetők autonóm területté nyilvánították a városnegyedet. A hagyományosan demokrata párti fellegvárnak minősülő Seattle így egyelőre a szövetségi fővárosnál, Washingtonnál is fontosabb politikai színfolttá vált.

Miközben az ellenzéki média élteti a városban kialakult mozgalmat, a konzervatív sajtó igyekszik kifigurázni a jelenséget. Utóbbiaknak van is miből meríteniük. Az autonómiát kikiáltó közösség nem mutat meggyőző képet az alternatív államiságról, megalakulása óta a hangzatos eszméken kívül nem tudott választ adni olyan kérdésekre, mint a közbiztonság vagy a szemétszállítás. Mivel ideológiájuk fontos része a rendőrséggel szembeni fellépés, a városnegyedből érkező vészhívásokra csak súlyos esetben reagál a fegyveres testület, ahogyan a mentők és a tűzoltók is válogatnak az onnan érkező riasztások között. Közben egyre frusztráltabbak a belvárosi kereskedelemből, turizmusból élő polgárok, akik a rendkívüli helyzet miatt kénytelenek szüneteltetni vállalkozásaikat. Megjelentek olyan hírek is, hogy a közösség különadót vetett ki egyes üzletekre, noha a védelmi pénz szedése súlyos bűncselekmény.

Capitol Hill radikálisai megérezték a közvélemény ellenszenvét, ezért az eredeti CHAZ-ról, vagyis Capitol Hill Autonóm Zónáról CHOP-ra, Capitol Hill Szervezett Tüntetésre keresztelték át magukat. A seattle-i tüntetők harminc pontban fogalmazták meg követeléseiket. Ebben egyes bebörtönzöttek szabadon bocsátását, az igazságügyi rendszer reformját, a hajléktalanok jogainak kibővítését is sürgetik. Ami Horowitz az utópisztikus céljaikról is kérdezte a mozgalom egyik szervezőjét, Jaiden Graysont. Arra a kérdésre, hogy el kell-e törölni az amerikai rendőrséget, bíróságokat és a börtönöket, a fiatal aktivista kijelentette: teljes mértékben, mivel csak így jöhet létre olyan új rendszer, amiben fekete amerikaiak is szerephez jutnak. Minthogy a rendőrség a mozgalom első számú ellensége, a negyed rendőrőrsét barikádokkal zárta le a tüntetőkből toborzott fegyveres őrség. Komoly erkölcsi diadalnak tekintik a demonstrálók, hogy mind Seattle rendőrkapitánya, Carmen Best, mind pedig a demokrata polgármester, Jenny Durkan is az ellentüntetők oldalára állt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.