Orbán Balázs: Banglades sokat tesz a térség stabilitása érdekében

Banglades sokat tesz a terrorizmus, az illegális bevándorlás ellen, ugyanakkor jól kezeli a rohingja menekültek elhelyezését – összegezte tapasztalatait Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, aki Bangladesben tárgyal.

Forrás: MTI2019. 06. 18. 16:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államtitkár az MTI-nek telefonon nyilatkozva kedden elmondta, hogy a csupán másfél Magyarországnyi területű, ám 160 milliós lélekszámú Banglades komoly kihívásokkal küzd, politikai rendszere mégis stabil, gazdasága pedig 7 százalékos növekedést produkál már évek óta.

A miniszterhelyettes tudatta, hogy a magyar küldöttség látogatásának elsődleges célja a magas szintű kapcsolatfelvétel a bangladesi kormányzattal. Orbán Balázs többek közt a külügyminisztérium államtitkárával, a belügyminisztérium államtitkárával, a katasztrófa-elhárítási miniszterhelyettessel és a rendőrfőkapitánnyal tárgyalt.

Meglátása szerint Banglades vezetése rendkívül sokat tesz a terrorizmus ellen, továbbá azért, hogy megelőzze a radikalizálódást a 90 százalékban muszlim vallású lakosságon belül.

Bár népességrobbanással küszködik, az ázsiai ország kormánya saját erőforrásból és nemzetközi segítséggel megfelelően gondoskodik a több mint egymillió rohingjáról, akik a szomszédos Mianmarból menekültek Bangladesbe. Orbán Balázs – aki világon már jó pár menekülttáborban járt – ellátogatott az ország déli részén lévő rohingja táborokba, amelyekben megítélése szerint az élet nehéz, de a körülmények nemzetközi összevetésben jók.

Az államtitkár elmondta, hogy cél a Hungary Helps kormányprogram kiszélesítése Bangladesben. A magyar segítségnyújtásnak már vannak hídfőállásai – például orvoscsoport végez különleges műtéteket Dakkában -, illetve ösztöndíjat biztosít a magyar kormány bangladesi diákoknak, de a program eddig elsősorban a Közel-Keletre és a Szaharától délre fekvő országokra fókuszált, Bangladesre kevésbé – mondta Orbán Balázs.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.