Orbán Brüsszelben: a józan ész győzelméért is küzdünk + videó

Csütörtök délután elrajtolt az EU decemberi csúcsértekezletének első napja, amikor végső megállapodás születhet a mintegy 1800 milliárd eurós pénzügyi csomagról és annak feltételrendszeréről. Orbán Viktor a találkozó helyszínére érkezve elmondta: szép reményekkel várja az egyeztetést, az országvezetők pedig egyenesen a józan ész győzelméért, Európa egységéért küzdenek. Angela Merkel kancellár elmondása szerint maga is rengeteget dolgozott a tegnap nyilvánosságra hozott magyar-lengyel-német kompromisszumon. A friss jogállamisági javaslattal kapcsolatosan a holland Mark Rutte volt kevésbé derűlátó: mint azt Brüsszelben mondta, még nem tudja eldönteni, hogy tetszik-e neki a tervezet.

2020. 12. 10. 12:37
EU leaders summit in Brussels
Hungary's Prime Minister Viktor Orban arrives for an EU summit at the European Council building in Brussels, Belgium October 15, 2020. Olivier Matthys/Pool via REUTERS - RC21JJ9JS4HF Fotó: POOL New
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az uniós országvezetők csütörtök kora délután megérkeztek az EU-csúcs brüsszeli helyszínére, ahol Orbán Viktor miniszterelnök is rövid doorstep nyilatkozatot tett. „Fontos megbeszélések előtt állunk, azt gondolom, hogy centikre vagyunk a megegyezéstől” – mondta angol nyelvű nyilatkozatában a kormányfő az EU pénzügyi csomagjáról szólva.

Szerinte az EU-csúcsértekezletének csütörtöki napján egyenesen az európai kontinens egységéért küzdenek az országvezetők. „Ezzel egy időben a józan ész győzelméért is harcolunk” – fogalmazott, hozzátéve: európaiak milliói vannak szükséghelyzetben a járvány és annak gazdasági hatásai miatt.

„Meg kell találnunk a módját annak, hogy segítsünk a polgárokon és anyagi segítséget nyújtsunk az arra rászoruló országoknak is” – húzta alá, kijelentve: szép reményekkel várja a találkozót.

A miniszterelnök közvetlenül az egyeztetések kezdetén videót is megosztott a Facebook oldalán. Ebben megerősítette, reméli, hogy a tárgyalások végeredménye mind Magyarország, mind Lengyelország, mind pedig az egész EU érdekeit szolgálni fogja. – A legnagyobb reményünk, hogy a józan ész szempontja érvényesül – szögezte le.

A magyar miniszterelnök érkezése az uniós csúcsértekezletre 2020. december 10-én.
Fotó: European Union

Morawiecki: nem csak forrásokra, jogbiztonságra is szükség van

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök Brüsszelben szintén intézett pár szót az európai polgárokhoz. „Világos, hogy Európának mielőbb szüksége van a keretköltségvetésre. Ezzel egy időben viszont jogbiztonságra is ” – mondta a varsói kormányfő, megerősítve: a tegnap nyilvánosságra hozott, feltételrendszert illető kompromisszum egyértelműen kijelöli a demarkációs vonalat az uniós pénzügyi érdekek védelme, illetve a szerződésekben már lefektetett, követendő jogállamisági eszközök között.

„A kettő ötvözése veszélyes, politikailag motivált helyzetet teremtene. Bármely tagállam támadások áldozatává válhatna. Ma mi, a lengyelek tartunk attól, hogy igazságtalanul támadnak bennünket, de a közeljövőben Portugália, Olaszország vagy akár Spanyolország, Görögország, Franciaország, Ausztria, Csehország és Magyarország is a céltáblán találhatják magukat”

-érvelt Morawiecki.

Mark Rutte még nem tudja, tetszik-e neki a kompromisszum

Az erős jogállamisági mechanizmus uniós élharcosa, a holland miniszterelnök egyelőre nem tudja, hogy áldását tudja-e adni a magyar-lengyel-német javaslatra. Mark Rutte csütörtöki nyilatkozatában arról beszélt: összesen három kérdése van a terítéken lévő javaslattal összefüggésben.

„Tudni szeretném, hogy az Európai Parlament mit gondol róla. Másodszor pedig biztos akarok lenni benne, hogy a kompromisszum nem csonkítja a rendelet korábban kijelölt hatályát, ugyanis arról az Európai Bizottság, a Tanács és az EP együttesen egyeztek meg” -

mondta Rutte, harmadik szempontként azt említve: Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének meg kell válaszolnia a kérdést, miszerint amennyiben valamelyik ország megtámadja a rendelet jogszerűségét az Európai Unió Bíróságán, ezzel hosszadalmas jogvitát elindítva, visszamenőlegesen, 2021. január elsejétől működhet-e a rendelet végrehajtása, az attól fogva észlelt jogsértések kimondása.

Rutte szerint a tartalom most fontosabb, mint a gyorsaság, így nem tudta megmondani, hogy a csúcstalálkozó mai napján születik-e költségvetési egyezség.

Visegrádi egyeztetés Brüsszelben 2020. december 10-én.
Fotó: Krystian Maj / KPRM

Angela Merkel: a személyes munkám is benne van a javaslatban

Angela Merkel német kancellár doorstep nyilatkozatában kijelentette, hogy nagyon fontos jelzés lenne, amennyiben csütörtökön megegyezés születne a mintegy 1800 milliárd eurós pénzügyi csomagról. Mint azt mondta, az elmúlt időszakban, főként az utóbbi napokban maga is keményen dolgozott a kompromisszumon. – Próbáltunk megoldást találni Magyarország és Lengyelország aggályaira, miközben az EP-vel kötött, a jogállamisági feltételrendszerről szóló megállapodást sem rúghattuk fel – fogalmazott Merkel a pénzügyekről szólva.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.