Orban jelölésével taktikázik Johannis

A szerdán bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatott miniszterelnököt, Ludovic Orbant jelölte ismét kormányfőnek ­Klaus Johannis román államfő.

Pataky István (Bukarest)
2020. 02. 07. 13:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szerdán bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatott miniszterelnököt, Ludovic Orbant jelölte ismét kormányfőnek ­Klaus Johannis román államfő, miután tegnap egyeztetett a parlamenti pártokkal. A döntés várható volt, hiszen az elnök és az Orban vezette jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) arra játszik, hogy jelöltjét kétszer egymás után leszavazzák, ezt követően lehet ugyanis kiírni az általuk óhajtott idő előtti választásokat. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is szükségesnek tartja az év végén esedékes megméretés előre hozását. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök ugyanakkor tegnap a Maszol erdélyi hírportálnak azt mondta, a választási törvényt módosító rendeletek keddi elfogadása miatt az új szavazás megszervezése alkotmányos akadályokba ütközik.

A kormány egy nappal bukása előtt sürgősségi rendelettel megduplázta a külföldön élő románok képviseletét, és a tavalyi államfőválasztáson alkalmazott háromnapos szavazást bevezette a parlamenti választásokra is a külföldön kialakított szavazókörökben. A módosítás szerint a választók nemcsak a lakhelyük szerinti választókörzetben adhatják le voksaikat, hanem bármelyik szavazóhelyiségben. A rendelet előírja azt is, hogy az előre hozott parlamenti választásokat az önkormányzati választások időpontjában is meg lehet tartani, illetve az eddigi kilencven nap helyett a parlament feloszlatásától számított ötven napon belül kiírhatók.

A bukaresti elemzők egyetértenek abban, hogy az idő előtti választások felé vezető út egyelőre kiszámíthatatlan. Cristian Tudor Popescu ismert újságíró szerint a PNL veszélyes játékba kezdett. „El fogunk jutni oda, hogy a Nemzeti Liberális párt kínkeservesen próbálja akadályozni saját miniszterelnök-jelöltjét, a szociáldemokraták pedig próbálják megszavazni azt, mert nem akarnak előre hozott választást. Szánalmas helyzet, amelyben Orban játssza majd a nevetséges figura szerepét” – fogalmazott az újságíró. Bogdan Duca politológus megkeresésünkre elmondta, a PNL nagyvonalú ajánlatot kell tegyen a kisebb pártoknak arra, hogy mandátumokhoz jutnak az új parlamentben is, másképp utóbbiaknak nem lesz érdekük az előre hozott választás, nélkülük pedig nincs meg a többség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.