Orban lehet Johannis jelöltje

Hétfőre vagy keddre ígért miniszterelnök-jelöltet Klaus Johannis román államfő, miután pénteken tárgyalt a parlamenti pártok vezetőivel, kivéve a Szociál­demokrata Pártot, amely nem ment el az egyeztetésekre.

Pataky István
2019. 10. 12. 15:59
Informal meeting of EU leaders in Sibiu
A román államfő újabb kormányválsággal küzd Fotó: Stoyan Nenov Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőre vagy keddre ígért miniszterelnök-jelöltet Klaus Johannis román államfő, miután pénteken tárgyalt a parlamenti pártok vezetőivel, kivéve a Szociál­demokrata Pártot, amely nem ment el az egyeztetésekre. Az államfő a konzultációk után azt nyilatkozta, hogy várhatóan az eddig ellenzékben lévő jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) fog kormányt alakítani. Bár Ludovic Orban nevét nem említette Johannis, elemzők biztosra veszik a PNL-elnök jelölését a miniszterelnöki pozícióra. Az államfő gyakorlatilag kizárta az előrehozott választások lehetőségét, amikor azt mondta, ennek megvalósítása szinte lehetetlen, hiszen egy meggyőző parlamenti többség támogatását igényli.

A román államfő újabb kormányválsággal küzd
Fotó: Reuters

A PNL pénteken közölte, készen áll a kormányzásra. Ludovic Orban pártelnök azt mondta, a kormányalakítási tárgyalásokba bevonnák az összes pártot, amely hozzájárult a Viorica Dancila vezette kabinet megbuktatásához. Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke az államfővel folytatott megbeszélések után arról beszélt, hogy az RMDSZ egy jobbközép kormányt támogatna. Hozzátette: hiba lenne egy, a liberális Mentsétek meg Romániát Szövetség által alakított kabinet.

„Olyan kormányra van szükség, amely tisztességesen adminisztrálja az országot, nem kormányoz sürgősségi rendeletekkel, és megszervezi a következő másfél év választásait” – idézte a Trans­index erdélyi hírportál Kelement. Elmondta, az RMDSZ adott körülmények között támogatni tud egy politikai kormány élére álló, a gazdasági szférából érkező független jelöltet. Kelemen Hunor szerint van esély arra, hogy Ludovic Orban alakítson kormányt. Pénteken a sajtóban már miniszterjelöltekre vonatkozó értesülések jelentek meg. Ezek szerint Emil Hurezea­nu berlini nagykövet és Cristian Diaconescu volt külügyminiszter is esélyes a külügyi tárca vezetésére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.