Orbán Trump esélyeiről és az orosz szankciókról nyilatkozott

Meggyőződésem, hogy Donald Trump fogja megnyerni a november 3-i amerikai elnökválasztást – mondta a magyar kormányfő a Reuters brit hírügynökségnek adott pénteki interjújában.

Forrás: MTI2020. 09. 25. 18:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világpolitikáról szólva Orbán Viktor meggyőződésének adott hangot, hogy Donald Trump fogja megnyerni a november harmadikai amerikai elnökválasztást.

– Kivételesen jó a kapcsolatunk Trumppal

– büszkélkedett. A demokrata párti Joe Biden győzelme esetére azt jósolta, hogy „akkor valószínűleg alacsonyabb lesz a nyitottság, a szívélyesség, a kölcsönös segítség szintje”. Kiemelte, hogy Trump győzelme esetén az Európai Uniónak normalizálnia kell a kereskedelmi kapcsolatait az Egyesült Államokkal, illetve rendeznie kell az amerikai csapatok hosszú távú európai állomásozásának kérdését.

Orosz szankciók

A Reuters interjúban a magyar kormányfő annak a véleményének is hangot adott, hogy a szankciós politika nem célravezető Oroszországgal szemben.

– Nagyon, nagyon keménynek kellene lennünk Oroszországgal szemben katonailag, és nagyon együttműködőnek a kereskedelmet illetően. Ehhez képest nagyon gyengék vagyunk katonailag, de kemények a kereskedelemben

– mutatott rá, sürgetve az erősebb európai hadsereg létrehozását.

Arra a kérdésre, hogy szükség lenne-e újabb szankciók kivetésére Moszkvára Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus gyanítható megmérgezése miatt, Orbán Viktor úgy válaszolt, hogy nem érzi ennek szükségességét, de ha az unió felveti a lehetőséget, fontolóra vesszük. Arra is figyelmeztetett, hogy az EU-nak nem szabad kényszerítenie Ciprust a belarusz vezetőkkel szembeni szankciók kivetésére, amelyet eddig a szigetország megvétózott. Belarusszal kapcsolatban pedig hangsúlyozta, nem szabad ugyanazt a hibát elkövetni, mint Ukrajna esetében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.