Orbán Viktor: A keresztény kultúra megvédésének ügyében nincs kompromisszum

Orbán Viktor miniszterelnök levelet intézett azokhoz a néppárti vezetőkhöz, akik kezdeményezték a Fidesz kizárását az EPP-ből; írásában a Fidesz elnöke bocsánatot kér „a támadó nyelvezetért”, de fenntartja politikai álláspontját – értesült a Reuters. A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a kormányfő levelére úgy reagált: sem a magyar kormány, sem a Fidesz nem köt kompromisszumot a migráció ügyében, illetve Európa és az európai keresztény kultúra megvédésének kérdésében, ezekhez mindenáron ragaszkodik.

Forrás: MTI2019. 03. 14. 11:57
ORBÁN Viktor
Budapest, 2019. január 10. Orbán Viktor miniszterelnök a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. január 10-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

  • A keresztény kultúra megvédése és a migráció ügyében semmilyen kompromisszum nem képzelhető el
  • A többi témáról lehet beszélgetni
  • Orbán Viktor felkérte a flamand kereszténydemokraták vezetőjét, Wouter Beke-t, hogy vizsgálja felül a Fidesz kizárására vonatkozó javaslatát
  • Ésszerű kompromisszumokra hajlandó minden kérdésben a magyar kormány, kivéve a migráció megállítását, valamint a határok és az európai keresztény kultúra megvédését
  • Az Európai Néppárt jövő heti politikai közgyűlésén lesz a szavazás
  • A Fidesz vezetői az utóbbi napokban többször határozottan leszögezték, hogy alapvető politikai kérdésekben a Néppárttal kialakult vita során nem tesznek engedményt. Legutóbbi, a Magyar Rádiónak adott interjújában Orbán Viktor arról beszélt:

    a keresztény kultúra megvédése és a migráció ügyében semmilyen kompromisszum nem képzelhető el, „minden másról lehet beszélgetni”.

    A Reuters által csütörtökön megszerzett egyik levélben

    Orbán Viktor felkérte a flamand kereszténydemokraták vezetőjét, Wouter Beke-t, hogy vizsgálja felül a Fidesz kizárására vonatkozó javaslatát.

    Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI megkeresésére megerősítette a levelek hitelességét, és a Reuters azon értesülését is, hogy hasonló tartalmú leveleket küldtek el valamennyi néppárti tagpártnak, amelyek csatlakoztak a Fidesz kizárására irányuló kezdeményezéshez.

    Kovács Zoltán is reagált a miniszterelnök levelére

    Sem a magyar kormány, sem a Fidesz nem köt kompromisszumot a migráció ügyében, illetve Európa és az európai keresztény kultúra megvédésének kérdésében, ezekhez mindenáron ragaszkodik – mondta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár csütörtökön az MTI-nek.

    Kovács Zoltán a miniszterelnök által írt levélre reagált, amelyet Orbán Viktor azon pártok vezetőinek küldött, amelyek a Fidesz kizárását kezdeményezték az Európai Néppártból (EPP).

    Az államtitkár kijelentette,

    amíg van esély arra, hogy az EPP-ben megállítsák a migráció támogatására irányuló folyamatot és megváltoztassák a politikusok hozzáállását, addig „mi mindent megteszünk a magunk részéről”. Ésszerű kompromisszumokra hajlandók minden kérdésben, kivéve a migráció megállítását, valamint a határok és az európai keresztény kultúra megvédését

    – fűzte hozzá.

    A flamand kereszténydemokrata pártelnök elfogadja a bocsánatkérést, de továbbra is a Fidesz kizárásának pártján van

    Elfogadta Orbán Viktor kormányfő bocsánatkérését csütörtökön a flamand kereszténydemokraták (CD&V) elnöke, azonban közölte, pártja továbbra is támogatja a Fidesz kizárását az Európai Néppártból (EPP).

    Wouter Beke arról számolt be, hogy elfogadja Orbán Viktor bocsánatkérését a bántó nyelvezet miatt, de az ügy nem arról szól, hogy ő sértve érzi-e magát, hanem az alapvető európai értékek, például a sajtószabadság és a hatalmi ágak elválasztásának tiszteletéről, illetve a jobb együttműködésről a külső határok védelmében, s ebben nem lát semmilyen változást.

    „A CD&V nem változtat az álláspontján, miszerint a Fidesznek nincs helye az Európai Néppártban” – írta a Twitteren.

    Tíz országból tizenhárom EPP-tagpárt kérte hivatalosan a Fidesz kizárását a kormányzat legújabb plakátkampánya és szerintük „jogállamiságot veszélyeztető lépései” miatt. Erről a konzervatív európai pártcsalád politikai közgyűlésén szavaznak a résztvevők jövő héten.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.