Orbán Viktor Brüsszelben tárgyal Ursula von der Leyennel

A balliberális magyar sajtó azt firtatta, hogy miért nem Von der Leyen jött Budapestre, de az EB úgy reagált erre: nincs idő rá, hogy az elnök a hivatalba lépéséig mindenhova ellátogasson.

2019. 08. 01. 9:56
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ursula von der Leyen a délelőtti órákban fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Brüsszelben. A négyszemközti találkozón az Európai Bizottság szerint az unió előtt álló legfontosabb kihívásokról – többek között a migrációról, a klímaváltozásról és a következő hétéves költségvetésről – esik szó.

A miniszterelnök egyúttal hazánk következő uniós biztosának személyéről is tárgyal Von der Leyennel. A tagállamoknak augusztus 26-ig kell jelezniük, hogy kit szánnak a kulcspozícióba: Magyarország Trócsányi László volt igazságügyi minisztert, jelenlegi európai parlamenti képviselőt akarja a bizottságba delegálni. Trócsányi korábban arról beszélt, hogy a bővítésért és szomszédságpolitikáért vagy a nemzetközi együttműködésért és fejlesztésért felelős portfóliót tartja a szakmai tapasztalatainak megfelelő feladatnak.

Ursula von der Leyen és Orbán Viktor találkozója egy hosszú tárgyalássorozat része: a bizottsági elnök az elmúlt két hétben már Párizsban, Berlinben, Varsóban, Zágrábban és Madridban is egyeztetett az intézményi kérdésekről, és Brüsszelben is fogadott vezetőket, például Andrej Babis cseh kormányfőt.

A magyar sajtó liberális része egyébként firtatta, hogy miért nem Von der Leyen jött Budapestre, de az Európai Bizottság úgy reagált az összeesküvés-elméletre: természetesen nincs idő rá, hogy az elnök a hivatalba lépéséig mindenhova ellátogasson. Von der Leyen egyébként holnap reggel már Rómába repül, hogy Giuseppe Conte olasz miniszterelnökkel tárgyaljon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.