Orbán Viktor levélben gratulált az új szlovák kormányfőnek

A magyar kormányfő egyúttal köszönetet mondott a távozó Igor Matovičnak az együttműködésért.

Magyar Nemzet
2021. 04. 01. 13:28
ORBÁN Viktor; MATOVIC, Igor
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor gratuláló levelet küldött Szlovákia miniszterelnökévé történt kinevezéséhez Eduard Hegernek; a távozó Igor Matovič kormányfőnek pedig egy másik levélben köszönetet mondott az eddigi kitűnő együttműködésükért – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár csütörtökön. Az új szlovák miniszterelnöknek, Eduard Hegernek Orbán Viktor azt írta, hogy

Magyarország Szlovákiát kulcsfontosságú szövetségesnek és stratégiai partnernek tekinti.

 

Eduard Heger, az új szlovák miniszterelnök

Örömét fejezte ki, hogy a két ország kapcsolatai az elmúlt években minden lehetséges területen fejlődtek. A magyar kormányfő bízik a széles körű együttműködés további megerősítésében, és – a rendkívüli járványügyi kihívások ellenére – bízik abban, hogy együtt képesek leszünk fenntartani a V4-csoport szerepét Európa növekedési motorjaként. Orbán Viktor reményét fejezte ki, hogy hamarosan személyesen is tárgyalhat új szlovák partnerével az aktuális politikai és gazdasági témákról.

A távozó szlovák miniszterelnöknek, Igor Matovičnak Orbán Viktor megköszönte a kitűnő együttműködést, ami bizonyított ebben a rendkívüli kihívásokkal teli időszakban.

„Őszintén hálás vagyok az Ön konstruktív hozzáállásáért, ami segített felülkerekedni a Covid–19-járvány nehézségein. Köszönöm megfontolt döntéseit, amelyekkel képesek voltunk nyitva tartani a határokat és működtetni a gazdaságainkat. Különösen nagyra értékelem erőfeszítéseit, amelyeket a V4-együttműködés folyamatos erősítéséért tett” – fogalmazott a magyar miniszterelnök, aki felidézte Magyarország és Szlovákia közös projektjeit is, kiemelve a Monostori híd átadását, amely nagyban hozzájárult a két ország és polgárai kapcsolatainak szorosabbra fűzéséhez.

Orbán Viktor és Igor Matovič a Monostori híd átadásánál
Fotó: Kurucz Árpád

Mint arról a Magyar Nemzet többször is beszámolt az elmúlt napokban, a négypárti pozsonyi kormány két kisebb, liberális tagja, a Szabadság és Szolidaritás (SaS), illetve az Emberekért nevű párt Igor Matovič lemondását követelte cserébe azért, hogy a koalícióban maradjanak, s ne kelljen előre hozott választásokat kiírni. A kormányfőcsere után azonban a nagy kérdés megmaradt: ugyanaz az összetételű kormány tud-e máshogy viselkedni? Portrénkból kiderül, hogy Eduard Heger személyében sokak szerint egy remek szakember, de rutintalan politikus került a miniszterelnöki székbe. Interjúnkban Forró Krisztián, a Magyar Közösség Pártja elnöke arról is beszélt, hogy a magyar kisebbség mire számíthat az új miniszterelnöktől.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.