Óriási várakozás előzi meg Donald Trump kampánygyűlését

Csaknem négy hónap után indul újra az amerikai elnök-választási kampány Oklahomában.

2020. 06. 20. 19:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Március eleje óta nem rendeztek tömeg előtt kampányeseményt Amerikában a koronavírus-járvány miatt, ezért óriási várakozás előzi meg Donald Trump – magyar idő szerint vasárnap hajnalban esedékes – oklahomai gyűlését. A Trump-párti Breitbart hírportál beszámolója szerint már a hét eleje óta gyülekeznek az amerikai elnök hívei Tulsában.

De az esemény félelmeket is táplál. A négymilliós Oklahomában – amely Trump fellegvárának számít, republikánus elnökjelöltként csaknem kétharmados többséggel nyert ott 2016-ban – nő a koronavírus-fertőzések üteme, márpedig a gyűlést egy 19 ezres sportcsarnokban tartják. Előzetesen kellett rá jelentkezni az interneten, és a résztvevők a regisztrációval vállalták, semmilyen követeléssel nem élnek a szervezőkkel szemben, ha elkapják ott a kórt.

Oklahomában eddig mintegy tízezren fertőződtek meg és több százan haltak bele a kórba. A helyi hatóságok próbálták elérni, hogy lefújják a rendezvényt. A Trump-kampány azt közölte, szájmaszkokat osztanak majd a bejáratnál, de nem lesz kötelező viselni. Maga az elnök szinte biztos nem fog – eddigi látogatásain sem tett így, pedig volt, hogy ő volt az egyetlen. Sőt az amerikai sajtó egy része attól tart, hogy Trump Tulsában bagatellizálja majd a járványt, ahogy ezt a The Wall Street Journalnek adott e heti interjújában pedzegette.

fekete kommentátor: trump hergelni fogja a híveit

Politikai félelmek is kapcsolódnak a tulsai rendezvényhez George Floyd minnesotai halála után, amely tovább erősítette az amerikai társadalom megosztottságát.

Trump eredetileg pénteken, június 19-én tartotta volna a járványhelyzet utáni első kampányrendezvényét, de – mint közölte – „afroamerikai barátaira és támogatóira” hallgatva agy nappal elhalasztotta azt. Június 19-e, azaz „juneteenth” alkalmával ugyanis az amerikai feketék arra emlékeznek, hogy 1865-ben az utolsó rabszolgák e napon értesültek a felszabadításukról.

Tulsa nem az etnikumok békés viszonyáról ismert. 1921-ben több tucat, egyes források szerint több száz halálos áldozatot követelt egy kétnapos, feketeellenes pogrom az oklahomai középvárosban. Az MSNBC hírcsatornán Donna Edwards fekete kommentátor, korábbi demokrata párti kongresszusi képviselő most azt a félelmét juttatta kifejezésre: Trump káoszt akar kelteni a feketék között a tulsai fellépéssel, amelyen a „fehér felsőbbrendűséget hirdető választói kemény magnak” akar megfelelni.

Trump kampányeseménye itt követhető majd élőben:

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.