Őrizetbe vettek több tucat tüntetőt Kazahsztánban

Forrás: MTI2019. 06. 09. 15:31
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Őrizetbe vettek mintegy száz, a vasárnapi elnökválasztás bojkottjára felhívó tüntetőt Kazahsztánban – jelentették hírügynökségek.

A TASZSZ orosz hírügynökség tudósítója szerint a fővárosban, Nur-Szultanban a rendőrség erőt alkalmazott a néhány száz tüntető szétkergetéséhez. A beszámoló szerint a rendfenntartó erők több tucat embert őrizetbe vettek és autóbuszokba kényszerítettek.

„Hozzávetőleg száz emberről van szó”, akiket az almati és a Nur-Szultan-i demonstrációkon vettek őrizetbe – közölte a kazah belügyminisztérium egyik magas rangú tisztségviselője, akit az Interfax orosz hírügynökség idézett.

A tiltakozók egyebek mellett azt skandáltak, hogy „szabadság”, és elmondták, nem ismerik el legitimnek az elnökválasztást, mivel szerintük kevés volt az idő a megszervezésére és a jelöltek programjának megismerésére.

Tüntetésekre szólította fel híveit Muktár Abljazov, a Kazahsztán Demokratikus Választása nevű ellenzéki mozgalom vezetője is. Instagram-oldalán közzétett videóüzenetében Abljazov azt állította, hogy almati főterén „már több ezer tüntető gyülekezik”, egyben óva intette követőit a rendőrségtől. „Ők kevesen vannak, mi pedig sokan” – tette hozzá az ellenzéki vezető.

Az EFE spanyol hírügynökség szerint több tucat tüntetőt vettek őrizetbe Almati városában is. A helyi médiumok által idézett szemtanúk szerint két-háromszáz ember vett részt az elnökválasztás elleni tiltakozó megmozdulásokon. A tüntetők olyan jelszavakat skandáltak, mint „bojkott” vagy „szégyen” – mondták a szemtanúk. A rendőrség lezárta a helyszínt. Az EFE szerint az őrizetbe vételekről a közösségi médiában videofelvételek és fényképek is megjelentek.

Kazahsztánban vasárnap előrehozott elnökválasztást tartanak. Azért kell a tervezettnél korábban megtartani a választást, mert Nurszultan Nazarbajev két és fél hónappal ezelőtt meglepetésszerűen lemondott az államfői posztról.

A mintegy 18 millió lakosú közép-ázsiai országban csaknem 10 millió választópolgár fejezheti ki véleményét az urnáknál. A szavazóhelyiségek közép-európai idő szerint 16 órakor zárnak.

A választás legnagyobb esélyese Kaszim-Zsomart Tokajev ideiglenes elnök, akit Nazarbajev nevezett ki utódjául. Vele szemben hat, Kazahsztánban is alig ismert jelölt indult.

Tokajev „valódi, nyílt és igazságos” választást ígért. A korábbi választásokat azonban nyugati megfigyelők sem szabadnak, sem tisztességesnek nem találták. Emberi jogi szervezetek szerint Kazahsztánban elnyomják az ellenzéket és a másként gondolkodókat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.