Orosz kémbotrány Szófiában

Orosz kémbotrány rázta meg Bulgáriát. Leonyid Resetnyikov egykori orosz hírszerző tábornokot tíz évre kitiltották Bulgáriából. Az ügyben érintett Gyurcsány Ferenc egykori bolgár üzlettársa, Cvetan Vaszilev is.

Munkatársunktól
2019. 09. 12. 12:18
Protesters take part in a demonstration over fuel prices, tax hikes on old cars and expected increases of car insurance in Sofia
Balliberális oligarchák szervezik és finanszírozzák a kormányellenes tüntetéseket Fotó: REUTERS/Dimitar Kyosemarliev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptember 9-én, a szovjet megszállás évfordulójának a napján Moszkva érdekében történő kémkedés vádjával letartóztatták Jurij Boriszovot, a Bolgár Szocialista Párt egykori parlamenti képviselőjét, a párt lapja, a Duma egykori főszerkesztőjét, illetve Niko­laj Malinovot, a Ruszofili oroszbarát mozgalom elnökét. Malinov a szökésben lévő bankár, Cvetan Vaszilev bizalmi emberének számít. Boriszovot még aznap szabadon bocsátották, Malinovot óvadék ellenében engedték ki, de nem hagyhatja el az országot. A két személyen kívül a mozgalom több tagját is kihallgatták.

Boriszovot és Malinovot azzal vádolják, hogy fizetség ellenében két orosz kémszervezetnek, a Leonyid Resetnyikov tábornok vezette Kétfejű Sasnak és a Stratégiai Kutatások Oroszországi Intézetének (az utóbbiból 2017-ben kényszerült nyugdíjba a tábornok) már több mint tíz éve kémkednek. Bulgária főügyésze, Szotir Cacarov szerint a két személy nemzetbiztonságot érintő információkat vitt ki az országból és pénzmosásból származó pénzügyi tranzakciókat bonyolítottak le, ezekből finanszírozták a bolgár társadalomban működő oroszbarát csoportokat. Malinov szoros kapcsolatokat ápolt az orosz oligarchakörökkel, főleg a Vlagyimir Putyin jobbkezének számító Konsztantin Malofeevvel. Malinov azt is elmondta, hogy csalódott Vaszilevben, mert többször becsapta őt.

Állítólag Leonyid Resetnyikov tábornok szervezte meg Kornelia Ninova megválasztását a Bolgár Szocialista Párt (BSZP) élére 2016-ban, illetve egy évvel később ketten közösen találták ki Rumen Radev jelölését a köztársasági elnöki címre. A tervek szerint Radev államfővé megválasztását felhasználva a szocialisták az előre hozott parlamenti választásokon többséget szereztek volna, ezzel lehetővé téve Bulgária geopolitikai fordulatát, és kivezették volna az országot NATO-ból. Az országgyűlési választásokat azonban nem a BSZP, hanem a korábban kormányzó jobboldali GERB nyerte meg, így Bojko Boriszov alakíthatott kormányt, a Resetnyikov-terv dugába dőlt.

Balliberális oligarchák szervezik és finanszírozzák a kormányellenes tüntetéseket
Fotó: REUTERS/Dimitar Kyosemarliev

Az ügy kapcsán maga Resetnyikov tábornok válaszolt a közösségi oldalán. Eszerint az amerikaiak kampányba kezdtek, hogy orosz kémek vannak Bulgáriában, de ez nem lesz elég arra, hogy letörje a bolgárok hazafiasságát. Szerinte a jelenlegi bolgár kormányzat célja, hogy megtámadja azokat a hazafias érzelmű embereket, akik tisztelik a hagyományokat és tiszteletben tartják azokat az áldozatokat, amelyeket Oroszország hozott a bolgár állam létrehozása érdekében. Később a tábornok felszólította Moszkvát, mondjon le a Bulgáriában tervezett gázelosztó létesítésére vonatkozó projektjéről.

Rumen Radev államfő úgy nyilatkozott az ügyről, hogy a kémkedés súlyos vád, ezért egyértelmű bizonyítékokra vár, ellenkező esetben felmerül a gyanú, hogy a bolgár intézmények belpolitikai forgatókönyv szerint cselekednek. A szerdai napon feljelentés érkezett a főügyészségre, amiért két oligarcha, a pénzmosással gyanúsított Ivo Prokopiev és a Szerbiában rejtőzködő Cvetan Vaszilev tömegtüntetések szervezésével és finanszírozásával a Boriszov-kormány megbuktatására készülnek. Az utóbbi állítólag 33 millió forintnyi összeggel pénzeli a tüntetések szervezését, egy-egy résztvevő 80-160 ezer forintnyi összeget kapna a tüntetés radikalizálásáért. A kormány megbuktatásával szeretnék elkerülni, hogy Ivan Gesevet nevezzék ki a megüresedő főügyészi poszt betöltésére, akinek legfőbb célja a balliberállis oligarchák hatalmának a felszámolása.

Közben Boriszov kormányfő is nyilatkozott a kémbotrány kapcsán: „Nem szabad az Oroszországgal lévő kapcsolatainkat összekötni a kémbotránnyal. Nem zavar bennünket, ha az emberek gyülekeznek és orosz dalokat énekelnek, a nemzetbiztonsági szolgálataink viszont teszik a dolgukat, ahogy korábban is történt, csak egyes emberek tevékenységét figyelik.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.