Orosz, román, uniós befolyás – közelegnek a moldovai választások

Moldovában hónapok óta komoly belpolitikai válság van egyebek között az alkotmánybíróság, a legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező oroszbarát szocialisták és a nyugati orientációjú, Romániával szorosabb kapcsolatra törekvő Maia Sandu elnök és pártja főszereplésével. A közelgő választások előtt kis lépéselőnyben van az államfő formációja.

Moldova's President Sandu with Federal President Steinmeier
19 May 2021, Berlin: Maia Sandu, President of the Republic of Moldova, speaking at a press conference after her meeting with Federal President Steinmeier at Bellevue Palace. Photo: Bernd von Jutrczenka/dpa (Photo by BERND VON JUTRCZENKA / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: BERND VON JUTRCZENKA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A moldovai alkotmánybíróság április 28-án alkotmányellenesnek minősítve megsemmisítette a rendkívüli állapot bevezetésére vonatkozó parlamenti döntést, megnyitva az utat az előre hozott választások előtt, amelyeket az államfő július 11-re tűzött ki.

Barabás T. János, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető elemzője lapunk megkeresésére elmondta: a májusi felmérések alapján három párt jut be a chișinăui törvényhozásba: a Maia Sandu köztársasági elnököt (képünkön) adó liberális Nyugat-barát Akció és Szolidaritás Pártja (PAS) negyvenszázalékos eredményre számíthat, az oroszbarát, szuverenista szocialisták (PSRM) harmincöt százaléknyi támogatásnak örvendenek, a populista, oroszbarát Sor párt pedig tíz százalékkal végezne a harmadik helyen. A szakértő szerint a végeredmény változhat a PAS javára a Nyugaton élő moldo­vaiak szavazataival, de még így is nehezen lesz többségük a százfős törvényhozásban.

– Ebben az esetben elhúzódó kormányalakítási tárgyalások várhatók, és ha a PAS elbukja a kormányalakítást, a szocialisták a Sor párttal próbálhatnak majd kormányt alakítani

– fogalmazott Barabás T. János. Hozzátette: az utóbbi forgatókönyv valószínűtlen, mert a Sor párt névadó elnökét sikkasztásért körözik, állítólag Izraelben bujkál, így zsarolható, tehát akár Sanduékat is támogathatja az Orhei városát vezető sikeres polgármester és bukott bankigazgató Ilan Sor – ha nem is kormánykoalícióban, de törvényhozási szavazással.

Maia Sandu moldovai államfő Fotó: Europress/AFP/Bernd Von Jutrczenka

Az elemző fontosnak tartotta kiemelni, hogy Sandu felügyeli a titkosszolgálatot, és az ügyészségek élére is az ő emberei kerültek az elmúlt években, így várhatóan a szocialista pártelnök, volt államfő Igor Dodon ellen is felhozhatnak korrupciós vádakat, ezáltal is befolyásolva a kormányalakítást. Tovább bonyolódhat a helyzet, ha átlépi a hatszázalékos parlamenti küszöböt az öt százalék körüli támogatottságú nagyromán, fasisztoid, a romániai választásokon meglepő sikert elérő Románok Egyesítéséért Párt moldovai listája, illetve az egyszerre EU- és oroszbarát Renato Uszátij Blokk.

– A kormányalakítás a színfalak mögött fog eldőlni, és olyan biztonsági, nemzeti témák körül lesz a vita, mint ­például az energiapolitika, a chișinăui repülőtér koncessziója, az orosz nyelv hivatalossá tétele.

De terítéken lesznek az üzleti témák, hiszen az EU és Oroszország is felajánlott a választások előtt több száz millió dolláros segélyt a gazdasági mélyrepülésben lévő Moldovának. Ez utóbbi pénzekből infrastruktúrát szeretne építeni a törvényhozás, de persze nem mindegy, kitől, milyen feltételekkel fogadják el a segélyt – hangsúlyozta a szakértő.

Szerinte Maia Sandu pártjának van nagyobb esélye, hiszen a lakosság többsége EU-s integrációt akar, körülbelül egymillió moldovai dolgozik Nyugaton, míg Oroszországban csupán háromszázezer vendégmunkás van a kis posztszovjet köztársaságból.

Kiemelte: a moldovai tiszteket, politikusokat, újságírókat, tanárokat tömegesen és évek óta „továbbképzik” Romániában, és bár Bukarest nem tartotta be az útépítéssel, valamint a gáz- és áramexporttal kapcsolatos ígéreteit, egyre erősebb klientúrája van Chișinăuban. Sandu esetleges kisebbségi kormányát kívülről támogathatják renegát politikusok más pártoktól. Ha ez mégsem sikerül, akkor elhúzódó belpolitikai válság várható, akár újabb előre hozott választásokkal – vetítette elő a moldovai instabilitást Barabás T. János.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.