Orosz vadászgépek üzentek a hadgyakorlatozó NATO-államoknak

Az orosz vezetés provokációnak tartja a Fekete-tengeren zajló nyugati hadgyakorlatot.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 07. 03. 16:03
null
Fekete-tenger, 2021. április 20. Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által 2021. április 14-én közreadott képen egy orosz hadihajó hadgyakorlaton vesz részt a Fekete-tengeren. Oroszország bejelentette, hogy a hadgyakorlat miatt októberig lezárja a Fekete-tenger egy részét a Kercsi-szoros felé külföldi hadi és egyéb hajók elõtt. Ukrajna, az Európai Unió és a NATO bírálta ezt, nagyon aggasztónak nevezve a fejleményt. MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tucatnyi harci gép bevetésével hajtott végre hadgyakorlatot az orosz légierő a Fekete-tenger fölött – közölte szombaton az orosz Fekete-tengeri Flotta. A gyakorlatozáson Szu–34, Szu–30SM és Szu–24M vadászbombázókat, valamint Szu–27 vadászgépeket vetettek be. Azt modellezték, hogy hogyan hárítanák el egy ellenséges hajó orosz felségterület elleni támadását a levegőből.

Az orosz hadgyakorlat válasz volt arra a Fekete-tengeren jelenleg is zajló, kéthetes, See Breeze (Tengeri fuvallat) fedőnevű tengeri hadgyakorlatra, amelyben Ukrajna, az Egyesült Államok és más NATO-tagállamok katonái vesznek részt. Az orosz vezetés provokációnak tartja a nyugati hadgyakorlatot, amelyben több mint 30 ország több mint 30 hadihajója, 40 repülőgépe és ötezer katonája vesz részt.

Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által 2021. április 14-én közreadott képen egy orosz hadihajó hadgyakorlaton vesz részt a Fekete-tengere.
Fotó: MTI/AP/orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

A washingtoni orosz nagykövetség korábban arra szólította fel az Egyesült Államokat és szövetségeseit, hogy mondják le az idei Sea Breeze hadgyakorlatot, a manőverek mérete és agresszív jellege ugyanis nem segíti elő a régió biztonságát, megnöveli a nem szándékos incidensek kockázatát és erősíti Kijev militarista hajlamait. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter ugyanakkor azt mondta, hogy Oroszország agresszív és provokatív politikája a Fekete- és az Azovi-tengeren, a Krím félsziget megszállása és militarizálása állandó veszélyt jelent Ukrajnára és szövetségeseire.

A múlt héten az orosz haderő figyelmeztető lövésekkel késztette útvonala módosítására a Defender brit hadihajót a Krím félsziget közelében. A Defenderrel közösen járőröző Evertsen holland fregatt legénysége arról számolt be, hogy orosz vadászgépek extrém alacsony, figyelmeztető repüléseket hajtottak végre a hajó fölött, ami miatt Hollandia hivatalosan is tiltakozott Moszkvánál.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.