Oroszország a feltartóztatás politikáját alkalmazza az USA ellen

Szergej Rjabkov: Moszkva mindent megtesz, hogy Washington ne avatkozzon be a belügyeikbe.

Forrás: TASZSZ, MTI2021. 02. 11. 17:51
null
Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes a bécsi Palais Niederösterreich rendezvényközpontba érkezik 2020. június 22-én. Az orosz és az amerikai tisztviselők közötti találkozó célja, hogy újrakezdjék a tárgyalásokat az 2021 februárjában hatályát vesztő Új START szerződést felváltani hivatott stratégiai fegyverzetkorlátozó szerződésről. Fotó: Christian Bruna Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Oroszországnak a feltartóztatás politikáját kell alkalmaznia az Egyesült Államok ellen, hogy elejét vegye a belügyeibe való beavatkozási kísérleteknek

– jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes újságíróknak csütörtökön Moszkvában.

A magas rangú diplomata továbbá hozzátette, hogy a két hatalomnak mindenképpen tárgyalásokat kell folytatnia és egyezségre kell jutniuk azokban a kérdésekben, melyek mindkét ország számára fontosak. A politikus szerint a feltartóztatásnak ki kell terjednie a katonai területre is, amelyhez helyes felépítése esetén hozzájárulhat a fegyverzet-ellenőrzés is.

– Nyitottak vagyunk egy konstruktív menetrenden alapuló, szilárd, nyugodt és kiegyensúlyozott párbeszédre, de érdekeinket a legkeményebben fogjuk képviselni és védeni

– mondta a politikus a sajtótájékoztatón.

A TASZSZ orosz hírügynökség szerint Rjabkov elutasította az általa „cinikusnak és nem szűnőnek” nevezett amerikai erőfeszítéseket arra vonatkozóan, hogy Washington beavatkozzon Moszkva belügyeibe. A diplomata továbbá kifogásolta, hogy azok, akik ezt a politikát irányítják, cáfolják, hogy ilyet tennének. Rjabkov nem nevezte meg azokat az amerikai tisztségviselőket, akikre gondolt, azonban hangsúlyozta, hogy Oroszország „következtetéseket fog levonni” ebből a „meglehetősen sajátos helyzetből”, és szóvá fogja tenni ezeket a megnyilvánulásokat a sokrétű kétoldalú tárgyalásokon.

 

– A szerződés egyensúlya megsérült, de van még időnk újragondolni a helyzetet

– magyarázta Rjabkov utalva arra, hogy Oroszország visszatérhet a Nyitott Égbolt Egyezményhez amennyiben az Egyesült Államok is visszavonja kilépési szándékát. Az orosz külügyminisztérium még január közepén közölte, hogy Oroszország nem szándékozik a továbbiakban tagja lenni a programnak, Washington pedig még tavaly tavasszal jelentette be, hogy kilép a szövetségből.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.