Oroszország áthelyeztetné az ENSZ-közgyűlés leszerelési bizottságát az USA-ból

Az orosz kormány arra reagált, hogy a világszervezet központjának otthont adó Egyesült Államok megtagadta a beutazási engedély kiadását az orosz küldöttség több tagjának.

2019. 09. 26. 20:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország kezdeményezte, hogy költöztessék el az Egyesült Államok területéről az ENSZ-közgyűlés első, leszerelési bizottságát – jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes csütörtökön a Mezsdunarodnaja Zsizny című folyóiratnak nyilatkozva.

Rjabkov elmondta, hogy Moszkva ezt ellenlépésként javasolta, arra reagálva, hogy a világszervezet központjának otthont adó Egyesült Államok megtagadta a beutazási engedély kiadását az orosz küldöttség több tagjának, akik New Yorkban részt kívántak venni a Közgyűlés általános vitájában és az ENSZ-nek az átfogó atomsorompó-egyezményről megrendezett konferenciáján.

A diplomata szerint Oroszország „megnézi”, hogy „a nemzetközi közösség többi tagja miként reagál” majd erre.

„Nemcsak Oroszország szenved az abszolút méltatlan bohózatba átcsapó amerikai gőgtől” – hangoztatta.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön a Kommerszant című lapnak nyilatkozva kilátásba helyezte, hogy Moszkva ellenintézkedéseket foganatosít arra reagálva, hogy az orosz delegáció több tagja nem kapta meg az amerikai vízumot. A tárcavezető szerint a helyzet arról tanúskodik, hogy ideje elgondolkodni a nemzetközi rendezvények New Yorkból való áthelyezésén. Emlékeztetett rá, hogy Sztálin a maga idején azt javasolta, hogy az ENSZ központja Szocsiban legyen.

Moszkva a vízumincidenssel kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak kötelessége beutazási biztosítani mindenkinek, aki állami küldöttség tagjaként ENSZ-rendezvényre utazik az országba. Mint mondta, Washington megsérti nemzetközi kötelezettségeit, ugyanis nincs joga megtagadni a vízumot egy hivatalos küldöttségtől.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.