Oroszország karanténba került

Bendarzsevszkij Anton
2020. 04. 01. 9:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy 1,2 millió forint büntetés járhat a karantén- és akár hét év börtön az egészségügyi szabályok és előírások megszegéséért az orosz parlament kedden elfogadott törvénycsomagja értelmében. A szabályozás álhírterjesztésre is kiterjed: magánszemélyek álhírek szándékos terjesztéséért súlyosabb esetben hatmillió forintnyi pénzbírságot vagy három év börtönt is kaphatnak.

Az orosz képviselőház továbbá felhatalmazást adott a kormánynak, hogy rendkívüli állapotot hirdethessen Oroszország egész területén. Vasárnap este az orosz főváros és a moszkvai terület kijárási tilalmat hirdetett a Covid–19-járvány terjedése miatt. A korlátozások szerint a lakást kizárólag munka, hulladéklerakás, kutyasétáltatás, orvoslátogatás és élelmiszerbolt, illetve patika látogatása céljából lehet elhagyni. A karantén betartását az egyéni QR-kódok segítségével ellenőrzik majd.

Hétfőn az orosz kormányfő, Mihail Misusztyin javasolta Oroszország többi régiójának is, hogy kövessék Moszkva példáját. Az Orosz Föderáció 85 egyenjogú alanyból áll, amelyek saját regionális parlamenttel és önálló alkotmánnyal rendelkeznek, de minden esetben a központi kormánynak felelnek. Keddig már több mint ötven orosz régió vezetett be teljes vagy részleges kijárási tilalmat Moszkvához hasonlóan, de a lista folyamatosan frissül. Oroszország jelenleg 2337 megbetegedésnél tart, és 17-en hunytak el a koronavírus következtében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.