Oroszország megkezdte a Covid–19 elleni oltóanyag gyártását

Moszkva már több mint egymilliárd adag oltóanyagra kapott megrendelést – a Nyugat egyelőre szkeptikus.

Magyar Nemzet
Forrás: RT2020. 08. 15. 11:41
Scientists develop a vaccine against the coronavirus disease in Saint Petersburg
Fotó: REUTERS Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már hozzá is láttak Oroszországban az új típusú koronavírus okozta Covid–19 betegség elleni oltóanyag gyártásához – írta szombaton az orosz RT hírportál az egészségügyi minisztérium közleményére hivatkozva.

A világ első – orosz – műholdja, a Szputnyik–1 után a Szputnyik V nevet viselő oltóanyag bejegyzését a hét elején jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök, hazáját a vakcinaverseny győztesévé kiáltva ki.

Moszkva vakcinája futott be elsőként A világon először Oroszországban jegyeztek be oltóanyagot az új koronavírus ellen, közölte Vlagyimir Putyin, akinek már az egyik lánya is kapott a készítményből. Noha a küszöbönálló második hullám gyorsaságra ösztönöz, a korai bejegyzést kétkedéssel fogadta a nemzetközi közösség. Jakab Ferenc virológus, a magyar Koronavírus-kutatási Akciócsoport vezetője a Magyar Nemzetnek úgy fogalmazott, a vakcinafejlesztési verseny olyan, mint az űrkutatás: mindenki elsőként szeretne a Holdra jutni. Noha az orosz oltóanyag nem esett át a tömeges tesztelés fázisán, ettől még működhet – tette hozzá.

Mint ahogy azt a Magyar Nemzet is megírta, a nemzetközi tudósközösség kétkedéssel fogadta Moszkva bejelentését, számos nyugati kutató érvelése szerint legalábbis megkérdőjelezhető a vakcina megbízhatósága, az ugyanis eddig nem jutott el a klinikai vizsgálatok harmadik, tömeges tesztelést előíró fázisáig.

Az orosz egészségügyi tárca szerint a Covid–19-cel szembeni immunitás az oltást követően akár két évig is fennmaradhat, a készítmény 2021. január 1-jétől kerül forgalomba. Valentyina Koszenko, a Roszdravnadzor, az állami egészségügyi felügyelet igazgatója korábban mindenkit igyekezett megnyugtatni: több száz önkéntest oltottak be a készítménnyel, és semmilyen káros hatást nem tapasztaltak. Alekszandr Gincburg, az oltóanyagot kifejlesztő kutatóintézet vezetője az Interfax hírügynökségnek ugyanakkor azt mondta: súlyos krónikus betegségben és allergiában szenvedőknek nem javasolt a vakcina.

Az RT azt írja, az orosz vakcina két összetevőből áll, amelyeket egy háromhetes intervallumban kell beinjektálni annak érdekében, hogy a szervezetben előidézze a koronavírus ellen védő megfelelő immunválaszt. Az oltóanyag egyébként egy adenovírus-DNS-en alapuló vektorvakcina, amelybe beépítették a ­­­SARS-CoV–2­ koronavírus egyik génjét.

Az első megrendelések már be is futottak Oroszországhoz: Moszkva állítása szerint a vakcina bejelentését követően húsz, elsősorban latin-amerikai, közel-keleti és távol-keleti nemzet már több mint egymilliárd adag oltóanyagra adta le a rendelését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.