Oroszország visszakapta az öt éve megvont szavazati jogát az Európa Tanácsban

Ukrajna bojkottálja az Európa Tanács parlamenti közgyűlése őszi ülését az orosz küldöttség szavazati jogának helyreállítása miatt – közölte hétfőn Olekszij Honcsarenko ukrán konzervatív képviselő a DPA német hírügynökségnek nyilatkozva.

Forrás: MTI2019. 09. 30. 19:46
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint mondta, a 12 fős ukrán küldöttségből mindössze négyen utaztak Strasbourgba. A delegáltak a testületben informális munkában és egyeztetéseken vesznek részt kollégáikkal.

Honcsarenko szerint ellentmond az Európa Tanács alapelveinek, hogy Oroszország júniusban visszakapta öt éve megvont szavazati jogát a testületben.

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése június 25-én határozott arról, hogy Oroszország küldöttsége visszakapja a Krím elcsatolása és a kelet-ukrajnai beavatkozás miatt megvont szavazati jogát és egyéb lehetőségeit.

Moszkva az ellene 2014-ben bevezetett szankciókra válaszul 2016-ban függesztette fel munkáját a testületben, és 2017 óta tagdíjat sem fizetett. Oroszország július elején átutalta az idei, nagyjából 33 millió eurós tagdíját.

A szervezet szabályai szerint Oroszországot kizárhatták volna a tagdíjfizetési kötelezettség két éven át tartó megszegése miatt, azonban ennek megakadályozására a közgyűlés idén megváltoztatta ügyrendjét, az ukrán delegáció tiltakozása ellenére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.