Oroszországban már ősszel megkezdődhet a tömeges védőoltás

Befejeződött az első orosz oltóanyag klinikai tesztelése, és folyamatban van a hivatalos jóváhagyás.

Magyar Nemzet
2020. 08. 03. 18:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Októberre ígérte a tömeges és ingyenes koronavírus elleni oltás oroszországi megkezdését Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva. Közölte, hogy befejeződött a Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet (NICEM) által kifejlesztett első orosz oltóanyag klinikai tesztelése, és folyamatban van a hivatalos jóváhagyás. Murasko hangsúlyozta, hogy elsőként az orvosokat és a tanárokat fogják beoltani. Az Interfax hírügynökség egy korábban közölt értesülése szerint a vakcina bejegyzése augusztus 10-12. körül történhet meg, aztán néhány nap múlva már forgalomba is kerülhet.

Az orosz gyógyszeripar 2021-re havi több millió adag Covid–19-vakcinát fog gyártani – erősítette meg Gyenyisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszter tegnap a TASZSZ hírügynökségnek. Közölte, hogy a NICEM által kifejlesztett, első orosz vakcina gyártása szeptemberben Vlagyimir, Jaroszlavl és Moszkva megyében kezdődik meg a Generium, az R-Pharm és a Binnopharm gyógyszergyárban. A termelést a kezdeti több százezerről 2021 elejére több millió dózisra tervezik felfuttatni. Mihail Misusztyin miniszterelnök szerint Oroszországban 26-féle Covid–19-vakcinán dolgoznak, amelyek közül négyről már bebizonyosodott, hogy biztonságos. Mihail Murasko egészségügyi miniszter októberre ígérte a tömeges védőoltás megkezdését.

Oroszországban a novoszibirszki Vektor kutatóközpont is megkezdte saját oltóanyagának klinikai tesztelését. Rinat Makszjutov, az intézmény vezérigazgatója az állami média Vesztyi című honlapján megjelent nyilatkozatában azt mondta, hogy ezt a vakcinát a tervek szerint novembertől fogják majd gyártani. Anna Popova tiszti főorvos, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője bízik benne, hogy az orosz vakcinák tartós immunitást alakítanak ki. A szakember az MTI szerint hangoztatta, hogy az oltást 21 nap múlva megismétlik.

Oroszországban az igazolt Covid–19-fertőzések száma vasárnapra meghaladta az 850 ezret. Az ország a negyedik helyen áll a világon a koronavírus-fertőzöttek számát tekintve az Egyesült Államok, Brazília és India után. Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 29 millió, az elmúlt nap folyamán pedig mintegy 236 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 252,4 ezer embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Anthony Fauci, az Egyesült Államok fő járványügyi szakértője attól tart, hogy Oroszország idő előtt, megfelelő tesztelés nélkül készül a tömeges oltás megkezdésére. – Nem hiszem, hogy más országokban sokkal hamarabb lesz vakcina, mint nálunk, és más államoktól fogunk függeni – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.