Őslakosok emberi maradványai kerülnek vissza Berlinből Új-Zélandra

Forrás: MTI2020. 09. 11. 19:28
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Őslakosoktól származó emberi maradványok, köztük két gyermekmúmia visszaadását jelentette be Új-Zélandnak a Berlini Néprajzi Múzeum.

A berlini múzeumokat felügyelő Porosz Kulturális Örökség Alapítvány pénteki közlése szerint visszaadnak egy emberi csontokkal teli fakéreg koporsót és két mumifikálódott gyermeket. Az emberi maradványok temetkezési helyekről származnak, és azokat minden valószínűség szerint az érintett őslakos közösségek beleegyezése nélkül gyűjtötték be és hozták Európába – indokolta a döntést Hermann Parzinger, az alapítvány elnöke.

A három emberi maradvány visszaadását februárban kérte Németországtól az új-zélandi kormány. A maradványok 1880 óta képezték a múzeum gyűjteményének részét. A néprajzi múzeum igazgatója, Lars-Christian Koch azt mondta, hogy örömmel teszik meg a történelmi igazságtalanság jóvátétele irányába mutató lépést a visszaadással, amelynek időpontja egyelőre nem ismert.

A múzeum a múlt héten mumifikálódott maori tetovált férfifejek visszaadását jelentette be Új-Zélandnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.