Ősszel felizzik a jogállamisági vita Brüsszelben

Ahogy arra számítani lehetett, szeptemberben újból felizzik a jogállamisági vita az Európai Unióban. Az Európai Bizottság igazságügyi biztosa, a liberális Didier Reynders szerint az a cél, hogy egységes jogállamisági kultúrát teremtsenek a tagállamokban. Noha a nyári EU-csúcson hazánk sikeresen harcolta ki, hogy a bizottság jogállamisági jelentései ne számítsanak viszonyítási pontnak a pénzosztáskor, az e hónapban elkészülő dokumentumok mégis újabb ütközési pontot jelenthetnek Budapest és Brüsszel között.

2020. 09. 01. 7:12
null
Didier Reynders liberális igazságügyi biztos Fotó: Philippe BUISSIN Forrás: Európai Parlament
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány közepette sem késik majd szeptemberben az Európai Bizottság jogállamisági jelentéscsomagja, amely minden egyes EU-tagállamban az igazságszolgáltatás, a korrupcióellenes fellépés, a sajtószabadság, illetve a hatalmi fékek és ellensúlyok mentén vizsgálja a jogállamiság állapotát – erről a területért felelős igazságügyi biztos, Didier Reynders beszélt egy tegnapi lapinterjúban. Noha a liberális politikus sok újdonságot nem árult el a jelentésekről, beharangozta, hogy a bizottság a koronavírus miatt meghozott tagállami intézkedéseket is véleményezni fogja. Utóbbi az elmúlt hónapokban épp Magyarországgal összefüggésben volt slágertéma Brüsszelben – annak ellenére is, hogy a szerződések felett őrködő testület az uniós szabályokkal összhangban lévőnek ítélte meg a hazai intézkedéseket.

Korábban már napvilágot látott, hogy az EU-ban nem feltétlenül kormányközi alapon képzelik el a vitát a jogállamiságról. Reynders ezt újból megerősítve elmondta, hogy

a bizottság civil szervezeteket és sajtóorgánumokat is megkérdezett az egyes tagállamokban a jelentés összeállításakor.

– A cél, hogy uniós szintű jogállamisági kultúrát hozzunk létre – szorgalmazta. Megismételte azt is, hogy a tagállamokat tömörítő ­uniós tanács és az Európai Parlament is tárgyalni fogja a hamarosan napvilágot látó dokumentumokat, sőt Brüsszel a nemzeti parlamentek napirendjén is szívesen látná az ügyet.

Didier Reynders liberális igazságügyi biztos
Fotó: Európai Parlament

A jogállamisági jelentésekkel szemben a magyar és a lengyel kormány mindig is kritikus volt, épp arra hivatkozva, hogy a kérdés kormányközi tárgyalásokat igényel. Magyarország és Lengyelország tavaly meg is vétózta a tanácsban, hogy a jogállamisági párbeszéd ezekre a dokumentumokra épüljön. Varga Judit igazságügyi miniszter akkor lapunk kérdésére elmondta: „A jogállamiságról csak kormányközi alapon, a tagállamok egyenjogúságának az elve mentén, egy igazi alkotmányos párbeszéd keretében lehetne tárgyalni. Ehhez képest a bizottság innen-onnan hivatkozott szakértőket és NGO-kat is megkérdez az átláthatatlan előkészítő munka során.”

A tárcavezető szerint valószínűsíthető, hogy Brüsszel politikai célokra fogja használni a dokumentumot, és az nem fog különbözni az eddigi, hasonló tematikájú bizottsági jelentésektől.

Az Európai Tanács nyári, maratoni találkozóján Orbán Viktor miniszterelnök egyébként sikeresen harcolta ki, hogy a jelentésekről ne is essen szó az elfogadott alku szövegében. Ezt követően Varga Judit óvatosságra intett. Mint azt a miniszter mondta, érvényesült a magyar álláspont, az állam- és kormányfők sem álltak ki az éves jogállamisági jelentések mellett, ám a küzdelem ezzel nem ért véget. – Minden bizonnyal éppen Magyarországgal és Lengyelországgal szemben lesznek a leginkább kritikusak. De erre is fel vagyunk készülve – ígérte akkor a tárcavezető a jelentésekről szólva.

Bizottsági kritika

Az Európai Bizottság vizsgálja a beutazási korlátozásokról szóló magyar bejelentés részleteit, mindazonáltal fenntartja a korábbi véleményét, miszerint a határzár nem hatékony módja a járvány megfékezésének – tájékoztatott az Európai Bizottság azzal kapcsolatban, hogy Magyarországra szeptember elsejétől legalább egy hónapon át csak indokolt esetben léphetnek be külföldiek. A bizottság szóvivője szerint egyelőre nem volt hivatalos kommunikáció a magyar hatóságokkal a friss intézkedésről, ám a testület és a tagállamok folyamatosan egyeztetnek a határrendészeti kérdésekben.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.