Ősszel hirdetnek ítéletet a katalán per bírái

Elemzők szerint a bíróság döntését befolyásolhatja az is, hogy miként alakul a politikai klíma Spanyolországban a nyár folyamán.

Zetelaki Réka
2019. 06. 14. 15:06
Former Catalan Vice President Junqueras testifies before judges in Madrid
A volt alelnök, Oriol Junqueras vallomást tesz a madridi legfelső bíróság előtt Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kivetítőkön követhették szerdán a katalánok a függetlenségi vezetők elleni per utolsó tárgyalási napját. A spanyol legfelsőbb bíróság négy hónapot töltött azzal, hogy meghallgatta a két évvel ezelőtti népszavazás 422 tanúját, ám az ítélet csak őszre várható.

– Az eljárás lezárult, miután mind a tizenkét vádlott felszólalt az utolsó szó jogán – jelentette ki Manuel Marchena, az ítélőtábla tagja.

Az előzetes letartóztatásban lévő katalán politikusok egyöntetűen azt hangsúlyozták, hogy az ügyet vissza kellene terelni a politikai párbeszéd síkjára, és kérték az általuk politikai pernek nevezett eljárás lezárását. Kiemelték azt is, hogy a bíróság döntése precedensértékű lehet, és komoly hatással lesz a következő generációkra.

–Itt az ideje, hogy a katalán kérdés visszatérjen a tárgyalásos útra, amelyet soha nem kellett volna elhagynia – emelte ki Oriol Junqueras volt katalán alelnök. A vádlottak hangsúlyozták, hogy mindent hasonlóképpen tennének, ha most kellene újra dönteniük. – Nem igazságos a bírósággal szemben, hogy nekik kell megoldani egy politikai problémát – hangsúlyozta Jordi Sánchez függetlenségpárti politikus. – Ezt a kérdést nem lehet így megoldani, és most a bíróság felelőssége, hogy ne mélyítse tovább a politikai válságot. Nem lennék a helyükben – húzta alá.

A politikus szerint a függetlenségi referendum célja az volt, hogy lehetőséget adjanak a katalánoknak a véleményük kifejezésére, idézte őket az El País spanyol lap. Mindannyian hangsúlyozták, hogy pusztán a véleményük miatt kerültek vád alá.

A volt alelnök, Oriol Junqueras vallomást tesz a madridi legfelső bíróság előtt
Fotó: Reuters

Az utolsó meghallgatás kapcsán a katalán elnök, Quim Torra is nyilatkozott. – Nincsen egyensúlyban az ügyészség és a védelem – mondta. Kiemelte, meg kell védeni az állampolgári és szabadságjogokat, ahogy az önmeghatározás jogát is. Torra szerint az ítélet üzenet lesz afelé „a több mint kétmillió katalán felé, akiknek 2017. október 1-jén volt bátorságuk és felelősségérzetük ahhoz, hogy elmenjenek szavazni”.

A 2017-es referendum, amelyet a független Katalán Köztársaság kikiáltása követett, azóta is megosztja a spanyol politikát. Az akkori jobboldali madridi vezetés, amely alkotmánysértésnek nyilvánította mindezt, hét hónapra felfüggesztette a katalán tartomány kormányzását, és bírósági útra terelte a kérdést. Pedro Sánchez baloldali politikus – aki tavaly nyáron került a spanyol miniszterelnöki posztra – párbeszédet kezdeményezett a függetlenségiekkel, akik cserébe támogatták Sánchez kormányának megalakítását. Tárgyalásaik azonban zátonyra futottak, ugyanis Sánchez sem támogatta az elszakadást, amelyről pedig a katalánok nem voltak hajlandók lemondani.

Elemzők szerint a bíróság döntését befolyásolhatja az is, hogy miként alakul a politikai klíma Spanyolországban a nyár folyamán. Július közepén esedékes a szavazás a parlamentben az új kormány megalakításáról; ez meglehetősen kis többségen is múlhat. Bár a szocialista párt április végén megnyerte a parlamenti választásokat, a jelenleg ügyvezető miniszterelnök Sánchez nem rendelkezik többséggel a kormányalakításhoz. A párt csak kisebbségben tudna kormányozni, ezért szüksége van koalíciós partnerekre, de legalábbis külső támogatásra a 350 fős madridi parlamentben.

Ugyanakkor Sánchez malmára hajthatja a vizet az, amit Laura Borrás, az Együtt Katalóniáért függetlenségpárti képviselője nyilatkozott tegnap. A politikusnő jelezte, a párt feltehetőleg tartózkodásként veszi számításba a szavazáson azon három megválasztott, de előzetes letartóztatásban lévő függetlenségi politikus szavazatát, akiknek mandátumát a spanyol parlament alsóházának elnöksége felfüggesztette. Borrás egyébként kiemelte, a párt nem támogatja Sánchezt a szavazataival, amíg az ügyvezető kormányfő nem kezd párbeszédet velük. Bár a szélsőbaloldali Podemos szövetség koalíciós partner lehet, Sáncheznek csak akkor van esélye kormányt alakítani, ha a tartózkodások az ő oldalára billentik a mérleg nyelvét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.