Összetartást vár Brüsszel a tagoktól

A tapasztalatok szerint az erő nem az elszigeteltségben, hanem a közös munkával felépített unióban rejlik – erre figyelmeztetett tegnap Brüsszelben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Charles Michellel, az Európai Tanács, illetve David Sassolival, az Európai Parlament elnökével közösen. Az uniós vezetők fél nappal azelőtt szólaltak meg, hogy – közép-európai idő szerint éjfélkor – 47 év után megszűnt az Egyesült Királyság uniós tagsága.

Magyar Nemzet
2020. 02. 01. 9:09
EU institutions leaders comment on the future of Europe in Brussels
Charles Michel, David Sassoli és Ursula von der Leyen tegnap. Egy csillag aláhullott az első tizenkettőből Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az EU három vezetőjének a brexitről és az EU jövőjéről tartott tegnapi, brüsszeli sajtótájékoztatóján Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök kijelentette: a lehető legjobb és legszorosabb együttműködést kell kiépíteni az Egyesült Királysággal, noha sosem lesz és soha nem is lehet olyan a kapcsolat a szigetországgal, mint amilyen olyan országok között szövődhet, amelyek uniót alkotnak egymással.

A Londonnal kötött együttműködés mellett az EU államainak szorosan össze kell tartaniuk, ugyanis a történelem megmutatta, hogy közösen erősebbek, mint különálló országonként. – Egyetlen ország sem képes feltartóztatni az éghajlatváltozás hullámait, megtalálni a digitális jövő megoldásait vagy eredményesen fellépni a világban jelentkező kihívásokkal szemben – mondta a bizottsági elnök a távirati iroda tudósítása szerint.

– Noha sajnálattal vesszük tudomásul Nagy-Britannia távozását az unióból, tiszteletben tartjuk a britek döntését. A megkötött megállapodás mindkét fél számára méltányos, és megóvja az EU és az Egyesült Királyság milliónyi polgárának jogait – fogalmazott Von der Leyen. Szavai szerint ma a huszonhét tagú unió új korszaka kezdődik. A következő néhány hónap pedig kulcsfontosságú lesz az unió és London kapcsolataiban. – Nem vagyok pesszimista, sem optimista, hanem eltökélt – mondta.

Charles Michel, David Sassoli és Ursula von der Leyen tegnap. Egy csillag aláhullott az első tizenkettőből

Charles Michel európai tanácsi elnök azt mondta: Nagy-Britannia utolsó uniós napja érzelmekkel teli elgondolkodásra serkent, ugyanakkor a jövőbe tekintve új, tartós, barátok közötti partnerség kiépítésén kell fáradozni. Mint aláhúzta, „minden energiánkat egy erősebb és ambiciózusabb EU építésére kell összpontosítanunk”. Kiemelte: London minél inkább eltér az EU szabályaitól a brexit után, annál kevésbé lesz biztosítható, hogy a legmagasabb szinten férjen hozzá annak egységes piacához.

– Tagság nélkül nem lehet megtartani annak előnyeit – húzta alá. David Sassoli, az Európai Parlament elnöke hangsúlyozta: noha az Egyesült Királyság nem lesz az unió tagja, Európa része marad. – Az EU története európai sikertörténet, és ezen nem változtat a brexit sem – hangsúlyozta tegnap Berlinben a német kormányszóvivő. Nicola Sturgeon skót miniszterelnök tegnap azt mondta: csak törvényes keretek között lehet megtartani az újabb népszavazást Skócia függetlenségéről. A Skót Nemzeti Párt aktivistái előtt elismerte: nem biztos, hogy a referendumot az ő szándékának megfelelően az idén meg lehet tartani, bár nem zárta ki egy előzetes, konzultatív népszavazás lehetőségét.

Szövetségest veszítettünk

Az Alapjogokért Központ elemzője nem tartja kedvezőnek a brexitet Magyarország szempontjából. Párkányi Eszter tegnap az M1 aktuális csatornán ezt azzal indokolta, hogy hazánk szövetségest veszít el: a britek jó partnereink voltak a szuverenitás kérdésében. Az elemző beszélt arról is: nem csoda, hogy a britek a kilépésre szavaztak, a gazdasági és a migrációs válság után ugyanis úgy érezték, túl nagy árat fizetnek a uniós tagságért, és a Juncker-bizottság „sem bánt szépen velük”. – A brexit talán megelőzhető lett volna, ha a 2016-os brit népszavazás előtt a bizottság semlegesség és elutasítás helyett kezet nyújt a briteknek – vélte. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.