Összezártak a visegrádiak Varsó védelmében

A kétoldalú kapcsolatokban súlyos, a visegrádi négyek és Izrael között fennálló viszonyban kisebb, de érezhető kárt okozott vezető izraeli politikusoknak az elmúlt napokban tett nyilatkozatai Lengyelországgal kapcsolatban. A diplomáciai botrány miatt lemondták a mára tervezett Izrael—V4-csúcstalálkozót Jeruzsálemben.

2019. 02. 19. 10:19
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két alkalommal is magyarázkodni kényszerült az izraeli kormány, két alkalommal is bekérették a lengyel külügyminisztériumba Izrael varsói nagykövetét, ám kibékülnie nem sikerült Mateusz Morawiecki lengyel és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek, Lengyelország ezért lemondta részvételét azon a csúcstalálkozón, amelyet mára terveztek Jeruzsálemben Izrael és a visegrádi négyek (V4) – Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – kormányfői között.

Ez lett volna az első olyan értekezlet, amelyet a visegrádi csoport Európán kívül tart meg, ez is jelzi, hogy a közép-európai országok mára milyen szoros viszonyt alakítottak ki Izraellel. Mateusz Morawiecki hiánya miatt csupán kétoldalú találkozókra kerít sort Orbán Viktor magyar, Andrej Babis cseh és Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök.

A diplomáciai csetepatét Benjamin Netanjahu kezdte, amikor – a The Jerusalem Post című izraeli lap szerint – Varsóban a közel-keleti helyzetnek szentelt múlt heti, nemzetközi konferencia után azt mondta izraeli újságíróknak: „a lengyelek együttműködtek a nácikkal a holokauszt elkövetésében”.

Az izraeli kormány szerint a lap pontatlanul idézte Netanjahut, aki egyáltalán nem arra célzott, hogy az összes lengyel együttműködött volna a nácikkal, csupán „egyes” lengyelekről beszélt. Miután a Mateusz Morawiecki és Netanjahu között folytatott telefonbeszélgetés során lecsillapodtak a kedélyek, a nemrég izraeli ügyvezető külügyminiszternek kinevezett Jiszráel Kac olajat öntött a tűzre egy hétvégi rádióinterjúban, hiszen Jichák Samír néhai miniszterelnököt idézve azt mondta: a „lengyelek az anyatejjel szívták magukba az antiszemitizmust”. Kijelentését követően Varsóban tudatták, Lengyelország csupán külügyminiszteri szinten képviselteti magát Jeruzsálemben, ám Jiszráel Kac tegnap újabb interjút adott. Ebben azt mondta:

„Lengyelország a zsidó nép nagy temetője. (…) Lengyelországban a holokauszt előtt, alatt és utána is volt antiszemitizmus.”

Az okozott kárt már nem lehetett elhárítani, a lengyelek bejelentették, hogy semmilyen módon nem vesznek részt a V4-csúcson, amelyet tegnap – a többi V4-ország egyetértésével – lemondtak. Mateusz Morawiecki a szolidaritást a visegrádi négyek egységének jeleként értelmezte, egyben „teljességgel megengedhetetleneknek”, s a lengyelellenesség példájának nevezte Kac kijelentéseit.

Az izraeli nagykövet fogadja Orbán Viktort. Csak kétoldalú találkozókra kerül sor Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A miniszterelnök hazai támogatást is kapott, a legnagyobb ellenzéki párt, a Polgári Platform elnöke, Grzegorz Schetyna például rasszistának és lengyelellenesnek minősítette hétfőn Kac kijelentését, Michael Schudrich, Lengyelország főrabbija pedig úgy vélte, a lengyeleket antiszemitizmussal vádolni annyit tesz, mint a lengyelországi zsidókat is ezzel vádolni. Grzegorz Schetyna, valamint Krzysztof Szczerski, a lengyel elnöki hivatal kabinetfőnöke úgy látta, eleve kockázatos volt a V4-csúcs szervezése az április 9-én esedékes izraeli választásokat megelőző kampány idején.

A Rzeczpospolita című jobboldali lengyel napilap „diplomáciai atombombaként” jellemezte Jiszráel Kac szavait, s a választási kampány sem mentheti fel a külügyminisztert a felelősség alól. A kormányhoz közeli wPolityce hírportál azonban úgy vélte, Lengyelországnak legalább miniszterelnök-helyettesi szinten kellene képviselnie magát Jeruzsálemben, éppen azért, hogy személyesen is világossá tegyék: Lengyelország folyamatos befeketítése elfogadhatatlan.

Lengyelország és Izrael már tavaly hadilábon állt egymással: Varsóban akkor egy olyan törvényt fogadtak el, amely alapján eljárásokat indíthattak volna azok ellen, akik Lengyelországot, illetve a lengyel nemzetet a nácik bűntetteiben való bűnrészességgel vádolják. A törvényt később izraeli és amerikai nyomásra módosították.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.