Összezavarhatja a globális 5G-piacot a Huawei-ügy

A Huawei elleni, Amerika vezette offenzíva meglehetős fejfájást okoz a legújabb generációs hálózataik kiépítésére készülő globális mobilszolgáltatóknak. A kínai gyártó a szegmens több mint negyedét uralja, technológiája egy évvel jár közvetlen riválisai előtt. A Samsung viszont lehetőséget lát egy esetleges piaci űr betöltésére.

Mártonffy Attila
2019. 02. 17. 7:25
A man walks past a Huawei's company logo outside its shop in Bangkok
A távol-keleti cég hasít, a szegmensben egyelőre nincs konkurense Fotó: Athit Perawongmetha Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs mit csodálkozni azon, hogy az Egyesült Államok és főbb szövetségesei­nek támadásai a világ legnagyobb mobilhálózati gyártójának számító ­Huawei ellen visszhangot ver a kínai állami sajtóban is. Legutóbb az angol nyelvű Global Times napilap pécézte ki magának Washington egyik szövetségesét, nevezetesen Új-Zélandot, amely szintén a Huawei termékeinek betiltása mellett foglalt állást. A lap olyan kínaiakról számol be, akik a barátságtalan lépés ­miatti felháborodásukban lemondták turistaútjukat.

A kapcsolat már egy ideje feszült a két ország között. A múlt hónapban például elhalasztottak egy korábban beharangozott közös turisztikai rendezvényt, Sanghajból visszafordították az Air New Zealand egyik gépét, s a múlt év végén Peking szintén bizonytalan időre elhalasztatta ­Jacinda Ardern új-zélandi kormányfő látogatását. Ehhez társult még, hogy a ­Huawei a héten hirdetési kampányt indított új-zélandi lapokban hálózati termékei vásárlása érdekében – sorolja a The ­Guardian a közelmúlt eseményeit.

A végső soron kémkedéssel vádolt, és a mobilhálózati világpiacot 28 százalékban uraló ­Huawei termékeinek betiltása egyébként nem kis galibát okozna a globális mobilszolgáltatóknak, amelyek már megkezdték nagy sebességű, ötödik generációs hálózataik kiépítését.

A távol-keleti cég hasít, a szegmensben egyelőre nincs konkurense
Fotó: Reuters

Szakértők szerint a kínai gyártót már nem tudnák időben helyettesíteni az 5G-s szupergyors adatátviteli technológia alkalmazásának elsőségéért versengő szolgáltatók. Különösen igaz ez Európára, ahol a ­Huawei kiejtése akár a kontinens gazdasági jövőjét veszélyeztetheti, mivel e jövő alakításában az 5G-nek kulcs­szerepet szánnak. Amerikában ráadásul nincs is olyan nehézsúlyú versenytárs, amely a keletkező ­vákuumot be tudná tölteni. A ­Huawei legfőbb riválisai euró­pai vállalatok, a svéd ­Ericsson és a finn Nokia, ám ezek is évek óta pénzügyi nehézségekkel küzdenek, s munkaerőt is kénytelenek voltak elbocsátani.

Ezzel szemben a Huawei hasít, éves bevétele meghaladja a 100 milliárd dollárt, 2017-ben több mint 13 milliárd dollárt fordított kutatás-fejlesztésre, míg a Nokia 5,6 milliárdot, az Ericsson pedig minden évben 4,4 milliárdot költ. A két európai cég így nem tud igazán örülni a Huawei problémáinak, ráadásul – megint csak szakértők állítása szerint – a kínai gyártó 5G-technológiája legalább egy évvel jár versenytársaié előtt – nem beszélve, hogy az 5G-vel kapcsolatos szabadalmak számát tekintve a világelsők közé tartozik.

Csak egy cég van talpon a glóbuszon, amely hajlandó lenne felvenni a kesztyűt a Huawei helyettesítésére, ez pedig a Samsung. A dél-koreai vállalat máris elkezdte átcsoportosítani erőforrásait, s mobiltelefon-gyártó részlegéből számos képzett menedzsert és alkalmazottat küldött mobilhálózati üzletágába.

A Huawei gondjai ritka lehetőséget kínálnak a Samsungnak. A távközlési szolgáltatók ugyanis az 5G-re való áttérés alkalmával általában 4G-szállítóikat bízzák meg a modernizálással költségtakarékossági okokból – most azonban, politikai nyomásra, többen is beszállítócserére kényszerülhetnek. Igaz ugyan, hogy a Samsung a távközlési infrastruktúra globális piacának mindössze 3 százalékát ellenőrzi, de a Reuters szerint a következő három évben 22 milliárd dollárt szándékozik beruházni 5G és más technológiák fejlesztésébe.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.