Össztűz zúdult Londonra, pedig élen jár a segélyezésben

Körülbelül négymilliárd fonttal csökkenti a külföldi segélyeket az Egyesült Királyság a koronavírus-járvány magas gazdasági költségei miatt. Boris Johnson ígérete szerint, amint normalizálódik a költségvetés, visszatérnek a megszokott támogatási szinthez. Az ellenzék szerint az még több évig is eltarthat, addig százezrek halhatnak meg.

2021. 07. 14. 17:58
JOHNSON, Boris
Boris Johnson brit miniszterelnök és felesége, Carrie Johnson a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság döntõjének Olaszország-Anglia mérkõzése elõtt a londoni Wembley stadionban. Fotó: John Sibley Forrás: MTI/EPA Pool/John Sibley
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csökkenti a külföldi segélyek mértékét az Egyesült Királyság a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés miatt. A Boris Johnson vezette brit kormány javaslatát 333:298 arányban szavazta meg a parlament alsóháza kedden, így a bruttó nemzeti jövedelem (GNI) 0,7 százalékáról 0,5 százalékra csökken a külföldre áramló segélyek mértéke, amely megközelítőleg négymilliárd fontot (1700 milliárd forintot) jelent az idei évben.

Boris Johnson brit miniszterelnök és felesége, Carrie Johnson a londoni Wembley stadionban július 11-én
Fotó: MTI/EPA Pool/John Sibley

Boris Johnson miniszterelnök már novemberben bejelentette, hogy az említett kiadások csökkentésére is szükség van a koronavírus-járvány okozta gazdasági hatások enyhítésére. Elmondása szerint a váratlan „gazdasági hurrikán” a lezárásokkal, a kormányzati költésekkel és támogatásokkal alaposan megtépázta a költségvetést, amelyből 407 milliárd fontot költöttek az emberek védelmére. „A kormány kénytelen volt meglépni bizonyos döntéseket, de amint a helyzet engedi, visszaállunk a korábbi támogatási szintre” – mondta.

A javaslat ellen valamennyi ellenzéki párt és a konzervatívok közül 25-en szavaztak, köztük a volt kormányfő, Theresa May. – Ezeket a forrásokat nem palotákra vagy látványberuházásokra költik. […] Ígéretet tettünk a legszegényebb országoknak, amelyet most megszeg ez a kormány. […] A támogatások csökkentése azt fogja eredményezni, hogy kevesebb lány tud majd iskolába járni, több fiatal lesz rabszolga, még több gyermek fog éhezni és a világ legszegényebbjei pedig meg fognak halni – mondta a szavazás előtti felszólalásában a volt miniszterelnök.

– Ez nem az a Nagy-Britannia, amit látni akarunk a globális térben – fogalmazott Keir Starmer, az ellenzéki Munkáspárt vezetője, utalva arra, hogy a hét vezető ipari hatalom (G7) közül senki más nem csökkentette a külföldi segélyek mértékét. Az Egyesült Királyság ugyanakkor továbbra is az élen jár a külföldi támogatások nyújtásában. Az Egyesült Államok például a GNI 0,17 százalékát fordította hasonló célokra 2020-ban.

Az Egyesült Királyság 2015-ben foglalta törvénybe, hogy a GNI 0,7 százalékát a külföldi segélyekre fordítja, amely egybeesik az ENSZ célkitűzéseivel. A törvény egyébként utal olyan „különleges gazdasági helyzetre”, amelyre a kormányok hivatkozhatnak, ha eltérnek a kitűzött céltól. Az „államháztartás helyreállítása végett” a brit kormány szerint erre most szükség is van.

Az Egyesült Királyság külföldi segélyei számos programot támogatnak világszerte. 2020-ban a támogatások 55 százaléka Afrikába, míg közel 39 százaléka Ázsiába került. 2019-ben Pakisztán kapta a legtöbb támogatást, 305 millió fontot, míg például Szíriának 223 millió font segély jutott. A nemzetközi segélyek körülbelül egyharmada nemzetközi szervezetekhez, például az ENSZ-hez kerülnek. A világszervezet szerint most az UNFPA (Népesedési Alap), az UNAIDS (AIDS-alap), vagy az UNICEF(Gyermekalap) is elveszítheti az Egyesült Királyságtól érkező támogatásainak 60–85 százalékát. Utóbbi közleményében azt írta: „Minden egyes font támogatás elvétele azokat a gyermekeket sújtja, akik a legnehezebb körülmények között élnek. Az oktatásuk, az élelmük és az egészségük függ ettől.”

A szervezet ezért arra kérte a brit kormányt, hogy állítsa vissza a 0,7 százalékos támogatási arányt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) globális gyermekbénulást felszámoló programja pedig a becslések szerint a tavalyi 110 millió font támogatás után idén ötmillió fontra csökken.

Évtizedek óta nem tapasztalt gazdasági károk. A járvány gazdasági kárainak felszámolását célzó hatalmas költségvetési programok példátlan hiteligénye hat évtizede nem tapasztalt szintre emelte a brit államadósság-kötelezettségeket. A brit statisztikai hivatal legfrissebb adatai szerint május végén a nettó brit államadósság-állomány 2195,8 milliárd font (csaknem 920 ezer milliárd forint) volt. Ez a hazai össztermék (GDP) 99,2 százalékával egyenlő nettó államadósság-rátának felel meg. A brit közszféra nettó adósságrátája legutóbb 1962 márciusában volt ennél magasabb. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.