Osztrák tárgyaló: Halasztás esetén a briteknek részt kell venniük a választáson

Az Egyesült Királyságnak részt kell vennie a májusi európai parlamenti (EP-)választásokon, amennyiben a brit európai uniós tagság megszűnése (Brexit) a tervezett március 29-i dátum helyett július 1-je utánra halasztódik – jelentette ki a Brexitről szóló tárgyalások osztrák résztvevője szombaton.

Forrás: MTI2019. 03. 16. 17:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Meg kell várnunk, mit javasol pontosan” a brit kormány – mondta Gregor Schusterschitz a Der Standard című osztrák lapban szombaton megjelent interjúban arra utalva, hogy Theresa May az európai uniós állam-, illetve kormányfők jövő heti csúcstalálkozóján várhatóan a Brexit rövid távú elhalasztását fogja kérni a londoni parlament döntése alapján.

Az osztrák diplomata szerint amennyiben a Brexit időpontja július 1-je utánra csúszik, a briteknek részt kell venniük az EP-választásokon.

„Az Európai Unió soha nem volt azon a véleményen, hogy pusztán elvi okokból elutasítson bármit is a tárgyalások során. Vonatkozik ez a tárgyalások meghosszabbításának kérdésére is: miattunk nem hiúsulhat meg” – vélekedett.

Az EU több vezető politikusa kijelentette: az Egyesült Királyságnak vagy távoznia kell a májusi választások előtt, vagy részt kell vennie rajta, hogy jogilag ne lehessen támadható a júliusban összeülő új parlament legitimitása – idézte fel a Reuters hírügynökség.

Az interjúban Gregor Schusterschitz azt mondta, az EU talán túl engedékeny volt az Egyesült Királysággal, és hagyta, hogy elhúzódjon a túlnyomórészt belpolitikai vita. Ezáltal a britek kevesebbet egyeztettek az EU-val, és inkább a belpolitikai csatározásokra összpontosítottak. „Lehet, hogy könyörtelenebbnek kellett volna lennünk néha. De nem voltunk, így talán hagytuk, hogy a britek elbohóckodjanak” – fogalmazott, hozzátéve, hogy ezáltal megkésve szembesültek az igazán nehéz kérdésekkel, „amelyekről most szó van” – fogalmazott, utalva vélhetően a kiválással kapcsolatos olyan nehézségekre, mint az ír határ ellenőrzésének ügye.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.