Öt elpusztult bálnát találtak Szicília térségében az elmúlt héten

Öt elpusztult bálnát találtak Szicília térségben az elmúlt héten, szakemberek közölték, hogy még vizsgálják az állatok halálának okát.

Forrás: MTI2019. 05. 26. 15:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy hat méter hosszú nagy ámbráscet tetemére Stromboli szigetének közelében bukkantak – jelentette az ANSA hírügynökség.

A Greenpeace környezetvédő szervezete pénteki közleménye szerint négy másik nagy ámbráscet tetemét is észlelték, egyiket Favignana-sziget közelében, másik hármat Cefalu, Palermo és Milazzo strandjaira sodorta a víz.

Az állatorvosok megvizsgáltak már három tetemet, kettőnek emésztőrendszerében műanyagot találtak.

„Csak a részletes boncolás fogja felfedni, mi ölte meg az állatokat” – idézte a közlemény Sandro Mazzariolt, a Páduai Egyetem professzorát.

„Aggodalomra ad azonban okot, hogy az első elemzések műanyagot mutattak ki három elpusztult állat közül kettő gyomrában. Ez megerősíti azt, hogy ez a szennyezés jelentős mértékű a tengerek mélyén is és leginkább a fiatal állatokat veszélyezteti” – tette hozzá.

Márciusban Szardínia szigetén huszonkét kiló műanyaghulladékot találtak egy partra vetődött és elpusztult nagy ámbráscet gyomrában. A vemhes tengeri emlősben egy 2,4 méteres magzatot is találtak. A műanyagszemét az állat gyomrának kétharmadát foglalta el. Az ámbráscet gyomrából kiszedett szemétben akadt kábelburkolat, összegabalyodott halászháló, műanyag tányér és bevásárlószatyor, továbbá egy mosóporos zacskó.

A nagy, más néven óriás ámbráscet kihalófélben van a Földközi-tengerben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.