Óva int a címkézéstől Roger Scruton filozófus

Buzna Viktor (Varsó)
2019. 06. 06. 11:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiállt a magyar kormány bevándorláspolitikája mellett Roger Scruton brit konzervatív filozófus. A 2016-ban lovaggá ütött befolyásos gondolkodó a lengyel rendszerváltás 30. évfordulóján rendezett varsói tanácskozáson, a térség parlamenti elnökeinek találkozóján idézte fel a múltat. Elmondta: az Európai Unió középpontjában egy olyan politika áll, amely nincs tekintettel a nemzetállamok saját értékrendjére, különböző igényeire.

– A határok eltörlésével gyakorlatilag lehetetlenné vált az egyes nemzetek bevándorláspolitikájának megtartása – mondta. Hozzátette, az unió válasza a probléma kezelésére a kvótarendszer volt, ami sem a magyar határon kialakult helyzetre, sem a virágzó embercsempészet problémájára nem adott választ.

– A bevándorlással szembeni ellenállásra az EU a rasszizmus, az idegengyűlölet vádjával válaszolt. Ez egyet jelentett a Fidesz elűzésével az Európai Néppártból, sőt az EU-ból – fogalmazott Scruton. A filozófus szerint ezzel az unióban új címkét aggattak azokra a nemzetállamokra, amelyek kiálltak a nemzeti szuverenitás mellett. – A populista címkét ragasztották a lengyel Jog és Igazságosságra és a Fideszre – mondta Scruton.

Kövér László házelnök az eseményen elmondta, veszélyes jelenség, hogy Európában a kommunizmus ma nem egy pusztító rémet, hanem egy izgalmas politikai kalandot jelent. – Egyes politikai erők és a mögöttük álló erőcsoportok olyan lépéseket tesznek, mint tették azt a szocializmus idején – mondta Kövér, hozzátéve, hogy valaha Moszkvából, most pedig Brüsszelből próbálják térségünk életét meghatározni.

Németh Zsolt külügyi bizottsági elnök Scruton szavaira reagálva elmondta: a brit filozófusnak a konzervatív kelet-közép-európai közösség új szótárát kell megalkotnia, ugyanis szükség van egy új nyelvre, amelyen a térségben élők folytathatják az együttműködést.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.