Pakisztán még mindig nem zárja be a mecseteket

Sokan bírálják a pakisztáni politikai vezetőket amiatt, hogy későn reagáltak a járvány terjedésére. Ez részben amiatt van, hogy több pakisztáni vallási vezető még mindig azt mondja a híveknek: nem kell félni a csoportosulásoktól, hitük megvédi őket a fertőzéstől.

Forrás: MTI2020. 04. 03. 15:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pakisztánban még mindig sok mecset nyitva van a hívek előtt a koronavírus-járvány ellenére. Az izraeli hadsereg lezárta pénteken a járvány gócpontjának számító Bné Brak várost, mert az ultraortodox lakosság nem tartotta be az egészségügyi minisztérium rendeleteit.

Eltérően az iszlám világ legtöbb országától, Pakisztánban a kormány nem záratta be a mecseteket, csak korlátozta azoknak a híveknek a számát, akik egy időben bent tartózkodhatnak. Iszlámábád tartja magát a legfőbb pakisztáni vallási testületnek, az Iszlám Ideológiai Tanácsnak az irányelvéhez. Így sok mecset nyitva van a hívek előtt az országban a muszlimok heti pihenőnapján, pénteken is, amikor a nagyima van. Egyes tartományok azonban szigorúan korlátozzák a közös imákat a mecsetekben, a déli Szindh-ben például éppen a péntek délutánra zárják be teljesen a mecseteket, sőt az utcára sem mehetnek ki a lakosok ebben az időben. Az utcai tömörülést viszont nem engedélyezik sehol az országban, és ennek betartását ellenőrzik a rendfenntartó erők.

Sokan bírálják a pakisztáni politikai vezetőket amiatt, hogy későn reagáltak a járvány terjedésére. Ez részben amiatt van, hogy több pakisztáni vallási vezető még mindig azt mondja a híveknek: nem kell félni a csoportosulásoktól, hitük megvédi őket a fertőzéstől.

Pakisztánban 2450 igazolt fertőzött van és 35 haláleset történt.

Az izraeli hadsereg ezer elitkatonát vezényelt péntekre a Tel-Aviv melletti Bné Brak városba, ahol az ultraortodox lakosság nem tartotta be az egészségügyi minisztérium rendeleteit, és veszélyesen elterjedt a fertőzés. A kétszázezres lakosság csaknem negyven százaléka fertőzött a szakemberek becslése szerint, és attól tartanak, hogy a betegség átterjed az ország központi részére, ahol a többhetes karanténnak köszönhetően eddig viszonylag megnyugtató volt a helyzet. A hadsereg lezárta a várost, csak rendkívüli esetekben lehet elmenni onnan, és a katonák gondoskodnak az ott élők alapvető ellátásáról.

Az izraeli kormány további ultraortodox lakott területek lezárását tervezi, Beit Semes, Elád és a jeruzsálemi ultraortodox negyedek elkülönítése várható.

A zsidó vallás szerint a híveknek naponta háromszor legalább tíz férfi jelenlétében együtt kell imádkozniuk, és noha a hatóságok a rabbik révén már több mint egy hete megtiltották a csoportos imákat, az ultraortodoxok közül sokan továbbra is titokban összegyűlnek lakásokon.

Izraelben péntekre 6857-re nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma az egészségügyi minisztérium közleménye szerint, ami csütörtökhöz képest 765 új beteget jelent. A fertőzöttek közül 180-an súlyos állapotban vannak, közülük 87-en lélegeztetőgépre kapcsolva. A halálos áldozatok száma 37 volt pénteken. Eddig 338-an gyógyultak meg a fertőző betegségből.

Törökországban ideiglenesen bezárnak azok a forgalmasabb postahivatalok, ahol csütörtökön a járványügyi segélyek átvételekor nem tudták betartatni az emberekkel az előírt távolságtartást, és ez az ott dolgozók egészségét is veszélyeztette. A pénzeket az érintett helyeken a postások rendőri kísérettel házhoz viszik.

Az országban a múlt héten meghirdetett kormányzati segélycsomag keretében kétmillió alacsony jövedelmű család kap 1000 líra (mintegy 50 ezer forint) pénzügyi támogatást, a minimálbérért dolgozók összesen hétmilliárd lírás (mintegy 350 milliárd forint) csomagban részesülnek, a nyugdíjasok pedig még áprilisban nyugdíj-kiegészítést kapnak.

Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter csütörtök este Twitter-fiókjában azt írta: az előző 24 órában 2456-tal 18 135-re nőtt az új típusú koronavírus igazolt fertőzöttjeinek, 79-cel pedig 356-ra halálos áldozatainak a száma. A miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy az elhunytak 82 százaléka 60 évnél idősebb volt. Jelenleg 1101-en szorulnak intenzív ellátásra, 122-vel többen, mint szerdán, és 783-an vannak lélegeztetőgépre kapcsolva. Törökországnak már mind a 81 tartományában jelen van a vírus, és messze Isztambulban van a legtöbb fertőzött és halott.

A járvány a Közel-Keleten Iránban a legsúlyosabb. Az országban 134 újabb halálos áldozata van Covid-19 betegségnek, velük 3294-re nőtt az elhunytak száma, a regisztrált fertőzötteké pedig 2715-tel 53 183-ra emelkedett – közölte pénteken a teheráni egészségügyi minisztérium.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.