Párizs és Brüsszel is háborog a német utazáskorlátozás miatt

A Csehországgal és a Tirollal közös határszakaszon minden második utazótól megtagadják a belépést.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 02. 15. 20:11
null
Kiefersfelden, 2021. február 15. Ausztriából érkezõ teherautót irányít ellenõrzõ ponthoz egy rendõr az A 93-as autópályán, a német határon, Kiefersfelden térségében 2021. február 15-én. Az elõzõ nap lépet hatályba az a német rendelkezés, amely a koronavírus-járvány miatt szigorítja a belépést az osztrák Tirol tartományból. MTI/AP/DPA/Matthias Balk Fotó: Matthias Balk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Párizs nem szeretné, ha Németország Franciaország felé is lezárná a határait az újabb koronavírus-variánsok terjedésének megfékezése céljából – jelezte hétfőn Clément Beaune francia Európa-ügyi államtitkár, miután a német hatóságok szigorították a belépést a cseh és az osztrák határszakaszon. A francia diplomácia szerint Németország hasonló lépésre készül a következő napokban a francia határszakaszon is, miután a kelet-franciaországi Moselle megyében erősen romlik az egészségügyi helyzet a dél-afrikai variáns terjedése miatt. A keleti régióban a járvány gyorsabban terjed, mint Franciaország más részein, itt 100 ezer lakosra csaknem 300 fertőzött jut. Az országos átlag jelenleg 205.

Németországba tartó teherautók várakoznak a csehországi Ústí nad Labem környékén február 15-én, mert az előző naptól a koronavírus-járvány miatt a német hatóságok megszigorították a határellenőrzést Csehországból érkezők számára.
MTI/AP/Petr David Josek

– Nem szeretném, ha Németország teljesen lezárná a határát Franciaországgal – mondta az államtitkár a France Info hírrádióban, jelezve, hogy egyeztetéseket kezdeményezett Németországgal ennek elkerülésére. – Amennyiben Németország csökkenteni kényszerül a forgalmat Franciaország felé, azt szeretném, ha együtt határoznánk meg a lehető legszélesebb körben a kivételeket. Két nagy aggodalmunk van: a teherforgalom és a határ menti ingázók. Számukra a munkaképesség és a pénzkereseti lehetőség a tét – hangsúlyozta a francia kormánytag. Moselle megyéből mintegy 70 ezer francia jár át naponta Németországba és Luxemburgba dolgozni.

Ausztriából érkező teherautót irányít ellenőrző ponthoz egy rendőr az A 93-as autópályán, a német határon, Kiefersfelden térségében február 15-én. Az előző nap lépett hatályba az a német rendelkezés, amely a koronavírus-járvány miatt szigorítja a belépést az osztrák Tirol tartományból.
MTI/AP/DPA/Matthias Balk

Clément Beaune azt is szóvá tette, hogy a Csehországból és Ausztriából érkezők számára megszigorított ellenőrzésről nem történt előzetes egyeztetés az Európai Bizottsággal. Egy nap alatt több ezer embert fordítottak vissza Németországban a Csehországgal és az ausztriai Tirol tartománnyal közös határszakaszon a koronavírus-járvány miatt elrendelt új beutazási korlátozásokra hivatkozva, hétfői kormányzati adatok szerint nagyjából

minden második utazótól megtagadják a belépést.

Az új típusú koronavírus fokozottan fertőzőképes mutációinak feltartóztatására elrendelt beutazási korlátozások első bő 24 órája alatt, hétfő reggelig hozzávetőleg tízezer ellenőrzést hajtottak végre a határigazgatásért felelős szövetségi rendőrség egységei a csehországi és a tiroli átkelőknél. A belépésre jelentkezők nagyjából fele, vagyis ötezer ember nem felelt meg a feltételeknek, ezért őket mind vissza kellett fordítani – ismertette a berlini kormányszóvivői tájékoztatón Steve Alter, a szövetségi belügyminisztérium szóvivője. Mint mondta, a Németországban dolgozó külföldiek közül csak az úgynevezett rendszerszintű fontosságú munkakörben dolgozókat engedik be. Az ilyen munkakörök listáját az Európai Bizottság állította össze, a német átkelőkön is ezt használják.

Markus Söder bajor miniszterelnök a német–cseh határon, a németországi Schirnding átkelőhelyen február 14-én.
MTI/EPA/Lukas Barth

A korlátozások komoly közlekedési fennakadáshoz vezettek, és sok Németországban dolgozó külföldi munkáját ellehetetlenítették. Így például nem engedik be a bejelentve, érvényes munkaszerződéssel és társadalombiztosítással dolgozó cseh építőipari munkásokat, mert szakmájuk nem számít rendszerszintű fontosságúnak.

A német szövetségi kormány egyoldalú lépését bírálta az Európai Bizottság is, kiemelve, a korlátozások veszélyeztetik az EU-s belső piac működését. Steffen Seibert kormányszóvivő a hétfői berlini tájékoztatón hangsúlyozta, hogy nem volt más választásuk, mint a beutazás szigorú korlátozása, mert az érintett területeken, Németország közvetlen szomszédságában rohamosan terjednek a koronavírus fokozottan fertőzőképes változatai.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.