Pártfunkcionáriusokat váltottak le a vírusfővárosban

A Nemzeti Egészségügyi Bizottság keddi tájékoztatása szerint hétfőn 108 újabb haláleset történt az országban, ezzel a halottak száma 1016-ra nőtt.

Mártonffy Attila
2020. 02. 12. 6:44
Ambulance leaves a public housing building, evacuating residents, following the outbreak of the novel coronavirus, in Hong Kong
Mentőautó egy a koronavírus miatt kiürített toronyház előtt Hongkongban Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezer fölé emelkedett a koronavírus okozta betegség halálos áldozatainak száma Kínában. A Nemzeti Egészségügyi Bizottság tegnapi tájékoztatása szerint hétfőn 108 újabb haláleset történt az országban, ezzel a halottak száma 1016-ra nőtt. Egy nappal előtte, vasárnap 97-en haltak bele a kórba.

A fertőzöttek száma egy nap leforgása alatt 2478-cal emelkedett, összesen 42 638 fertőzöttről tudnak már a hatóságok, és 3996-an gyógyultak meg. A halottak és a fertőzöttek zöme továbbra is az ország középső részén fekvő Hupej tartományból való, ahonnan elindult a járvány – emlékeztet a távirati iroda. Hupejben hétfőn a nap végére 103 haláleset és 2097 fertőzés történt.

Mentőautó egy a koronavírus miatt kiürített toronyház előtt Hongkongban
Fotó: Reuters

A halottak száma ezzel ott 974-re emelkedett. A kínai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) közölte, hogy elkezdték egereken tesztelni a koronavírus ellen kifejlesztett, mRna kódjelű oltást. A világon számos kutatóintézet és gyógyszeripari vállalat keresi a vírus ellenszerét.

A japán hatóságok kedden bejelentették, hogy evakuálni akarják a Tokió mellett, Jokohama partjainál veszteglő, karantén alá helyezett Diamond Princess üdülőhajó fedélzetén lévő idős utasokat, mert leginkább rájuk jelent veszélyt a kór.

Sokan közülük stresszes állapotba kerültek a karantén okozta bezártság miatt. Továbbra sem tudni arról, hogy lenne bárhol a világban olyan magyar állampolgár, akit megfertőzött a koronavírus – írta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára a Facebook-oldalán. A Diamond Princessen dolgozó három magyar továbbra is jól van, tünetmentes.

Kínában jelenleg 188 magyarról tudnak, a nagykövetség kapcsolatban van velük, ők is jól vannak. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) küldöttsége is megérkezett Kínába, hogy segítsen a járvány kitörése körülményeinek a kivizsgálásában. A Reuters szerint a WHO másik szakértői csapata Genfben tanácskozik a vakcinakutatások felgyorsításának lehetőségeiről.

Közben a Kínai Kommunista Párt központi vezetősége tegnap leváltotta Hupej tartomány két magas rangú, egészségügyért felelős helyi pártfunkcionáriusát. A központi állami televízió tudósítása szerint helyükre az országos egészségügyi bizottság igazgatóhelyettesét küldték – írta a South China Morning Post hongkongi napilap.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.