Peking felszólította Kanadát, a hongkongi események kapcsán ne avatkozzon Kína belügyeibe

Peking felszólította vasárnap Kanadát, hogy a hongkongi események kapcsán azonnal hagyjon fel a beavatkozással Kína belügyeibe – olvasható az ottawai kínai nagykövetség honlapján.

Forrás: MTI2019. 08. 19. 12:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felhívás azután látott napvilágot, hogy szombaton Chrystia Freeland kanadai külügyminiszter és Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője közös nyilatkozatban szólította fel a hongkongi hatóságokat, tanúsítsanak mértékletességet, és tartózkodjanak az erőszak alkalmazásától a tüntetések résztvevőivel szemben.

Kína ottawai nagykövetségének szóvivője – a diplomáciai képviselet honlapján is olvasható – közleményében kiemelte, hogy Kanadának tiszteletben kell tartania a nemzetközi jogi normákat, így nem szabad beavatkoznia Hongkong belügyeibe.

Úgy fogalmazott: az immár tíz hete tartó tüntetések „szélsőséges erőszakba torkolltak”, s az ilyesmivel szemben egyetlen, felelősségtudattal rendelkező kormány sem ülhet karba tett kézzel.

A hivatalos adatok szerint Hongkongban 300 ezer kanadai lakik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.