Peking jövőre sem számíthat sok jóra

Donald Trump arra figyelmeztette a kínaia­kat, ne játsszanak olyan kivárásra, hogy a 2020-as elnökválasztás után jobban meg tudnának majd egyezni esetleges demokrata párti utódjával.

Mártonffy Attila
2019. 05. 13. 15:18
Chinese Vice Premier Liu He talks with U.S. Trade Representative Lighthizer and Treasury Secretary Steven Mnuchin as he leaves trade talks in Washington
Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes elköszön Washingtonban Fotó: Leah Millis Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután pénteken eredménytelenül fejeződtek be a magas szintű amerikai–kínai kereskedelmi tárgyalások, Donald Trump amerikai elnök – bár a pekingi tárgyalódelegáció vezetője, Liu Ho (Liu He) miniszterelnök-helyettes óvatos optimizmussal nyilatkozott – arra figyelmeztette a kínaia­kat, ne játsszanak olyan kivárásra, hogy a 2020-as elnökválasztás után jobban meg tudnának majd egyezni esetleges demokrata párti utódjával.

Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes elköszön Washingtonban
Fotó: Reuters

Viszont ha ő nyeri meg a választást, sokkal keményebb feltételeket fog szabni. Éppen ezért Kína ne alkalmazzon halogató taktikát, jöjjön most elő a feltételeivel – írta az RT.com orosz hírportál.

Trump zsarolásszámba menő kijelentését szombaton egy szokásos Twitter-üzenettel is alátámasztotta: „Úgy gondolom, Kína annyira legyőzöttnek érezte magát a pénteki tárgyaláson, hogy arra gondol, kivárja a jövő évi elnökválasztás eredményét, hátha jobban meg tud egyezni egy esetleges demokrata elnökkel. Ebben az esetben folytathatja korábbi gyakorlatát, miszerint évi ötszázmilliárd dollárral vágja meg az Egyesült Államokat” – írta.

Megelőlegezve, hogy jövőre ismét elnökké választják, Trump második hivatali idejére olyan intézkedéseket ígért, amelyek még kevésbé lesznek elfogadhatók Pekingnek.

„Jobb lenne, ha most lépnének, különben hatalmas vámemeléseknek néznek elébe” – szögezte le az elnök. Hogy még nyomatékosabbá tegye követelését, az Egyesült Államok további háromszázmilliárd dolláros kínai termékcsoport esetében is előkészíti a tarifaemelést.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.