Peking korlátozza az amerikai külképviseletek tevékenységét Kínában

Peking korlátozza az amerikai külképviseletek és diplomaták tevékenységét Kínában, válaszul az Egyesült Államokban működő kínai külképviseleteket érintő lépésre.

Forrás: MTI2020. 09. 11. 17:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő pénteken, a tárca internetes oldalán közzétett közleményében jelentette be ezen intézkedést, hangsúlyozva, az válaszlépés a Washington által a kínai diplomatákra vonatkozóan tavaly október óta több szakaszban bevezetett korlátozásokra.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szeptember 2-án adott hírt azon újabb korlátozásról, amelynek értelmében az Egyesült Államokban működő kínai külképviseletek dolgozói csak külön engedéllyel látogathatnak egyetemi kampuszokra és találkozhatnak kormánytisztviselőkkel.

Csao Li-csien erre az intézkedésre utalva „egyenlő mértékű korlátozások” bevezetését említette kínai részről, és felszólította az amerikai felet, hogy vonja vissza „elhibázott” döntését.

Pompeo azonban a legújabb amerikai intézkedést szintén azzal indokolta, hogy az válaszlépés a Kínában állomásozó amerikai diplomatákat érintő „szélsőséges korlátozásokra”.

A két ország csütörtökön csörteváltásba keveredett annak kapcsán is, hogy a Zsenmin Zsipao kínai állami lap visszautasította a Kínában állomásozó amerikai nagykövet cikkének leközlését.

Az amerikai-kínai kapcsolatok az elmúlt időszakban egyre feszültebbé váltak egyebek mellett a kétoldali kereskedelmet, a koronavírus-járvány kezelését, Hongkong autonómiáját, valamint emberi jogi kérdéseket illető szóváltások és intézkedések mentén. Az Egyesült Államok július 22-én váratlanul elrendelte Kína houstoni főkonzulátusának bezárását. Amerikai tisztségviselők a houstoni kínai konzulátust kémkedéssel vádolták, a washingtoni külügyminisztérium pedig amerikai szellemi tulajdon, valamint amerikaiak személyes adatainak védelmével indokolta a külképviselet bezáratását. Kína válaszul még ugyanazon a héten elrendelte az Egyesült Államok Csengtuban állomásozó főkonzulátusának bezárását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.